Особливістю відновлення після інсульту є те, що чим раніше розпочати відповідну реабілітацію, тим кращими будуть результати. Саме тому, первинна реабілітація має починатися вже у лікарні. Фізичні відхилення є поширеними наслідками церебральних пошкоджень, спричинених зниженням кровопостачання. Різні способи реабілітації можуть допомогти повністю або частково відновити порушені функції організму. Структурні та функціональні зміни можуть переносити завдання із пошкоджених на непошкоджені ділянки мозку (нейропластичність).

Електростимуляція

Електростимуляція є ідеальним доповненням до традиційної терапії відновлення функцій моторики у реабілітації після інсульту. Електростимуляцію можна застосовувати вже в лікарні після завершення надання першої невідкладної допомоги. Амбулаторне/стаціонарне лікування відповідно до певного плану лікування повинно проводитись регулярно протягом тривалого періоду часу. Пацієнти можуть використовувати прилади електростимуляції Compex вдома у комфортних умовах відповідно до вказівок лікаря/фізіотерапевта.

Електростимуляція може використовуватись на всіх етапах нейрореабілітації. Її ефективність було доведено у низці наукових досліджень.

Як електростимуляція допомагає після інсульту?

Інсульт спричиняє часткову недостатність передачі імпульсів від головного мозку через спинний мозок та нервові шляхи до м'язів, тому що відповідальні мозкові/нервові клітини пошкоджені або мертві. Внаслідок того, що неможливо стимулювати пошкоджені м'язи добровільно, виникає м'язова атрофія та зниження м'язової маси. Електростимуляція призначена для запобігання цьому процесу. Електростимуляція зміцнює мляві м'язи на початку лікування та допомагає навчатися заново правильним послідовностям руху за допомогою електростимуляції та зворотного відгуку.

Функціональна електростимуляція (ФЕС)

Функціональна електростимуляція варта відновлення складних рухів. Це досягається за допомогою добре синхронізованої, послідовної стимуляції м'язів та м'язових груп, які мають бути активовані для функціонального руху. Уражений м'яз скорочується завдяки електростимуляції рухових точок. Електроди, прикріплені до шкіри, створюють електричне поле, що стимулює нервову та м'язову тканини, що призводить до скорочення м'язу. Внаслідок взаємодії з нервовою системою мозок отримує позитивний зворотний зв'язок від виконаного руху. Регулярні повтори дають змогу формувати нові синапс між клітинами мозку. Здорові ділянки мозку можуть частково взяти на себе втрачені завдання з мертвих клітин завдяки ЕМС сеансам.

З цілеспрямованою ініціалізацією та контролем руху м'язів функціональна електростимуляція у поєднанні з фізіотерапією або працетерапією може значно покращити результати лікування. М'язи, паралізовані внаслідок розладів центральної нервової системи, можна лікувати за допомогою електростимуляції. Залишкові функції можуть бути покращені при неповній тетраплегії. Крім того, функціональна електростимуляція може сприяти розслабленню спастичних м'язів завдяки зниженню м'язового тонусу. Дізнайтеся більше про те, як Compex може допомогти в реабілітації ДЦП за посиланням.

Функціональну електростимуляцію можна застосувати, наприклад, для відновлення такої послідовності рухів: дотягнутися рукою до рота, схопити/відпустити, відкрити/закрити долоню, згинання та розгинання руки, висування рук убік, стояння, постановка стопи.

Цільова функціональна електростимуляція м'язів

Цільову функціональну електростимуляцію м'язів можна рекомендувати як корисний метод реабілітації як доповнення до праце- та фізіотерапії.

ЦФЕС після інсульту збільшує довільну рухову активність та зменшує спастичність (м'язовий тонус), таким чином покращуючи здатність впоратися з повсякденними завданнями. Після призначення фізіотерапевтом індивідуальної програми реабілітації пацієнта цільова функціональна програма електростимуляції м'язів дає змогу пацієнтові виконувати контрольовані, цілеспрямовані рухи.

Реабілітація є важливим кроком для відновлення після інсульту. Важливо якомога раніше розпочати процес лікування з індивідуальної програми реабілітації, що передбачає кілька методів. Регулярне застосування різних методів та підтримка з боку сім'ї та осіб, які забезпечують догляд, сприяють успішному лікуванню та відновленню пацієнта.

Увага!

Ця стаття містить лише загальну інформацію та не повинна використовуватися для самодіагностики чи самолікування. Ця інформація не замінює медичної консультації.

ДОСЛІДЖЕННЯ

Нейром'язова електростимуляція покращує діапазон руху гомілкостопного суглобу та зменшує спастичність після інсульту.

"Нейром'язева електростимуляція зменшує спастичність підошовних згиначів і покращує активне згинання в кісточці у пацієнтів, які перенесли інсульт: рандомізоване контрольоване дослідження".

Wang YH та ін. Журнал "Clinical Rehabilitation", серпень 2015

Рандомізоване сліпе контрольоване дослідження. 72 дорослих пацієнти з гострою постінсультною геміплегією та спастичностю м`язів підошовних згиначів поділили на чотири лікувальні групи. Контрольна група отримувала лише традиційну терапію, 3 інших групи проходили процедури нейром'язової електростимуляції + традиційну терапію. Одна група з цих трьох отримувала стимуляцію на сенсорному рівні, друга - на рівні моторики, третя - стимуляцію "в русі", на м'язах-розгиначах, що забезпечує максимально допустиме активне згинання кісточки. Остання група продемонструвала найвищі показники в активному згинанні кісточки та найбільше зниження спастичності м`язів підошовних згиначів.

Висновок: нейром'язева електростимуляція дорсіфлексорів на такому рівні, що виробляє повний діапазон рухів, може значно зменшити спастичність підошовних згиначів.