Ігор Зіньчук, 34 роки

«Дитячий церебральний параліч – дуже складний діагноз, а його реабілітація «вимагає» від пацієнта та його близьких надзвичайних зусиль, починаючи з раннього дитинства та протягом усього життя. Напевно, немає в Україні такої клініки, куди рідні не возили б мене на лікування від 3-місячного віку і досі, але це вже інша історія.



Мені 34 роки, на вулиці пересуваюсь в інвалідному візку, а по квартирі – за допомогою спеціальних ходунів, виготовлених за індивідуальним замовленням. Як показує мій особистий досвід, зміни починаються лише тоді, коли пацієнт сам прагне змінювати свою життєву ситуацію, причому не на словах, а власними зусиллями та активними діями. Дуже часто поштовхом до такого розуміння та усвідомлення стає сильний емоційний стрес та негативні емоції, що виникають через власну неспроможність допомогти близьким тобі людям у критичні моменти життя; коли ти почуваєшся, як «доросла лялька», за яку роблять практично все, і тільки їсти і писати цей текст ти можеш самостійно; якщо хочеш піти на цікаву ділову зустріч або подію, а не вдається. І коли така ситуація "дістала", що називається "далі нікуди", тоді і почалося моє знайомство з електростимулятором м'язів Compex. Поділюсь своїми враженнями та відчуттями.

Спочатку я дивився багато відео апарат, читав статті, перекладав їх з французької та англійської мови. Відверто кажучи, за своє життя, я давно не довіряю жодній рекламі, на мене це просто не діє, після всього, що довелося пережити і витерпіти. Я чув про те, що Compex використовують насамперед для тренувань спортсменів, але пізніше дізнався, що він не менш популярний серед фізіотерапевтів та реабілітологів у всьому світі. Стало цікаво, чим саме він такий корисний у медицині. Виявилося, що нейром'язова стимуляція вже давно є невід'ємною частиною в медицині у всіх розвинених країнах, вона широко застосовується у післяопераційний період, для відновлення після травм, а також – що зацікавило мене найбільше – для роботи з атрофічними явищами та у реабілітації ДЦП, коригування постави та відновлення функціональності хворих кінцівок. Шкода, що у нас в країні про це знають так мало...

Мої друзі*єдині в Україні, які займаються сертифікованими поставками електростимуляторів Compex, запропонували мені спробувати, і я не відмовився. Для мого тест-драйву обрали апарат спортивної серії Compex SP4.0.

Що таке електростимулятор Compex SP 4.0 і як він працює?

Апарат Сompex SP 4.0 виглядає досить стильно та сучасно. Це, скажімо, компактний «жучок», у якому, як виявилося, приховано справжню силу, яку мені ще потрібно було відкрити для себе та випробувати.

Принцип електростимуляції дуже простий. Коли вирішуєш скоротити м'яз, то мозок посилає йому команду у вигляді електричного сигналу з нервових волокон. Фактично апарат ювелірно відтворює процеси, які відбуваються тоді, коли мозок посилає сигнал м'язам скорочуватися. М'язи не можуть відрізнити скорочення, спричинене мозком, від скорочення, спричиненого стимулятором, оскільки в обох випадках виконують однакову роботу. Це цілком природно. Імпульси цілком безпечні, а відчуття – комфортні.

Як застосовувати Compex на практиці: мій досвід.

Висока спастичність м'язів спини не дозволяє сидіти самостійно та порушує рівновагу; високий тонус м'язів рук спричиняє контрактури у ліктьових суглобах, а спастичність та атрофія у м'язах ніг не дозволяє стояти самостійно.

М'язи треба змусити розслабитись. У цьому мені домомає міостимулятор Compex. У ньому я насамперед відкрив для себе програму «Розслаблюючий масаж», накладаючи електроди вздовж хребта на довгі м'язи спини.

Тривалість програми: 20 хв. Використовую цю програму в положенні, лежачи на животі. Сеанси тричі на тиждень з інтервалом в один день між сеансами. Рівень інтенсивності можу контролювати сам, стежу, щоб були чітко видно посмикування м'язів, але при цьому не виникає жодних больових чи неприємних відчуттів.

Рівень інтенсивності абсолютно комфортний, але важливо поступово збільшувати його від одного сеансу до іншого. Особисто для мене прийнятним є збільшення інтенсивності на 2-3 одиниці від одного сеансу до іншого. Чим вищий рівень інтенсивності, тим більший відсоток активних м'язових волокон залучено до активної роботи. Інтерфейс апарату є інтуїтивно простим та зрозумілим, тому з цим не виникало жодних проблем.

Які відчуття та результати?

На момент написання цього матеріалу я пройшов 10 сеансів і можу сказати, що відчуваю хоч і повільне, але поступове, настільки бажане, розслаблення м'язів спини; помітна чітка тенденція до зміцнення м'язів спини та повільне покращення контролю постави, коли роблю спроби сидіти та утримати спину без допомоги рук, зникає підсвідомий страх можливого падіння, коли роблю спроби стояти самостійно, тримаючись обома руками за щаблі шведської стінки.

Іншу програму, яка мене дуже цікавила – «Атрофія м'язів» я почав використовувати порівняно недавно. Електроди ставлю на м'язи гомілки. Цією програмою збираюся зміцнити м'язи ніг, тому що це роблять у провідних клініках світу, що дасть мені можливість краще відчувати своє тіло, а в майбутньому, можливо, збільшити діапазон рухів, і тоді моя наступна стаття буде ще більш яскравою та промовистою.

На завершення скажу, що доцільно доповнювати електростимуляцію м'язів фізичними вправами, тому що Compex – не чарівна паличка. Прилад лише активізує приховані внутрішні резерви організму, надає сили м'язам і є надійним партнером у тренуваннях! Решта залежить від вашої наполегливості та віри, що все вийде! »

УВАГА! Перед застосуванням приладу обов'язково проконсультуйтеся зі спеціалістом фізичної реабілітації, а перший сеанс електростимуляції проведіть під контролем лікаря - реабілітолога.

*Компанія «Медіспорт» – офіційний дистриб'ютор Compex в Україні.