Електростимуляція сприяє якомога швидшому відновленню після заміни колінного суглобу.

«Вплив нейро-м'язової електростимуляції на функціональний стан та якість життя після ендопротезування колінного суглобу: рандомізоване контрольоване дослідження»

Demircioglu DT та ін. Журнал «Physical Therapy and Science», серпень, 2015

60 пацієнтів стали учасниками контрольованого рандомізованого дослідження. Усі люди, які взяли участь у цьому науковому дослідженні, перенесли заміну колінного суглоба та були поділені на дві групи. Одна група займалася виконанням фізичних вправ вдома, інша група, виконувала фізичні вправи, доповнюючи їх процедурою електростимуляції м'язів Compex. Процес електростимуляції проходив на медіальному широкому м'язі стегна.


Клієнти з групи, що використовувала пристрій Compex, показали кращі результати щодо параметрів оцінок болю, ригідності, функціональності, рівня ментального та психічного стану здоров'я після хірургічного втручання. Після 30 днів спостережень, результати тестування на діапазон та швидкість рухів виявилися значно кращими у групі людей, що проходили сеанси електростимуляції.

Автори дослідження дійшли висновку, що доповнення програми реабілітації після ендопротезування колінного суглобу сеансами електростимуляції Сompex підвищує ефективність відновлення, сприяє зменшенню болю в коліні, а також покращує відновлювальні навички ходьби.

Електростимуляція покращує амплітуду рухів гомілковостопного суглобу та зменшує рівень спастичності після інсульту.

«Електростимуляція зменшує рівень спастичності м'язів-згиначів підошви та покращує функцію активного згинання в кісточці у пацієнтів, які перенесли інсульт»: рандомізоване контрольоване дослідження».

Wang YH та ін., Журнал «Clinical Rehabilitation», серпень 2015

Учасниками контрольованого рандомізованого дослідження стали 72 дорослих людей з діагнозом гострої постінсультної геміплегії та високим рівнем спастичності м'язів – згиначів підошви. Учасників дослідження поділили на 4 групи.

Для пацієнтів контрольної групи провели лише традиційну терапію. У трьох інших групах пацієнти проходили сеанси електростимуляції як доповнення до традиційної терапії.


В одній із трьох груп сеанси провели на сенсорному рівні, у другій – на рівні моторики, а в третій – сеанси стимуляції проходили «у русі» на м'язи-розгиначі, забезпечуючи максимально допустимий рівень активного згинання кісточки. Серед учасників останньої групи зафіксовано найвищі показники активного згинання кісточки та найбільше зниження рівня спастичності м'язів-згиначів підошви.

Враховуючи зазначені вище результати, автори дослідження дійшли висновку: електростимуляція дорсіфлексорів на рівні, що забезпечує повний діапазон рухів, дає можливість значно знизити рівень спастичності в м'язах - згиначах підошви.