Поява м’язових спазмів під час тривалих тренувань – одне з найпоширеніших явищ у професійних бігунів на довгі дистанції. Найчастіше спазми виникають у литкових м’язах або м’язах стегна.

Незважаючи на доброякісність, ці раптові, інтенсивні та мимовільні скорочення болісні і, як правило, сильно перешкоджають роботі у звичному режимі та досягненню бажаного результату. Перегрів та зневоднення організму – основні фактори, що сприяють виникненню м’язових спазмів, які зазвичай з’являються наприкінці змагань або перші години після них. Одні спортсмени завдяки досвіду більш пристосовані до таких проявів і можуть ефективно здійснювати превентивні заходи щодо розвитку сітки своїх дрібних кровоносних судин, що найбільш схильні до м’язових спазмів.

Один із таких превентивних заходів – міостимуляція Compex, програма "Капіляризація", яка сприяє низці біохімічних обмінів і, таким чином, знижує ризик розвитку м’язових спазмів. Приклад процедури, наведений нижче, призначений для запобігання спазмам у м’язах гомілки, але його можна легко застосувати і до переднього (чотириголового м’язу) або задніх (підколінних сухожиль) м’язів стегон, просто змінюючи вибір ділянки лікування та застосовуючи схему розміщення відповідних електродів.

Програма: Капіляризація

Тривалість циклу та частота сеансів: 5 сеансів на тиждень протягом 5 тижнів.

Розміщення електродів: Перегляньте відео розміщення електродів на м`язах гомілки

Положення тіла: положення сидячи або лежачи у зручному для вас положенні.

Регулювання інтенсивності:

Потрібний ефект: спричинити якомога більше м’язових скорочень, при цьому відчуття під час сеансу електростимуляції повинні залишатися комфортними.

Потрібно підвищувати рівень інтенсивності, поки не отримаєте м’язового відгуку, схожого на поштовх або сильну вібрацію, що інакше називається м’язовими посмикуваннями.

Ця м’язова активність дуже відрізняється від довільного скорочення, її можна порівняти з насосом, що збільшує кровообіг у стимульованому м’язі. Коли людина підвищує рівень інтенсивності, м’язовий ритм спочатку стриманий, а потім стає більш вираженим, перш ніж досягти рівня, коли м’язовий відгук є максимальним. Можна підвищувати інтенсивність, але пам’ятайте, що надмірна сила не надає додаткових переваг.


- На SP 2.0 і 4.0 є невеликий курсор, який вказує на оптимальний рівень інтенсивності, що потрібно підтримувати і, якщо можливо, то на максимально терпимому для вас рівні.

- На Fit 5.0 та SP 6.0 збільшуйте інтенсивність доти, доки не буде написано «Знайдено оптимальний рівень інтенсивності». Однак, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність до трохи вищого рівня, щоб посмикування були більш вираженими.

- В апараті SP 8.0 вбудовано функцію AUTORANGE, яка автоматично регулює інтенсивність, і щойно ваш індивідуальний рівень інтенсивності знайдено, він буде встановлений як «оптимальний рівень інтенсивності». При цьому, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність трохи вищого рівня, щоб посмикування були більш вираженими.