Гіперкомпенсація – це явище, що відбувається, коли тренувальне навантаження значно зменшується. Втома, що виникає внаслідок різних стресів організму, поступово знижується у міру того, як розвиваються механізми адаптації організму. Поєднання цих двох факторів: зникнення втоми та адаптації організму призводить до оптимального рівня продуктивності, який має бути у спортсмена в день змагання.

В останній тиждень перед проведенням змагання, що передбачає вихід на далеку дистанцію (марафон), у жодному разі не можна проводити виснажливі тренування. Як правило, на цей час припадає пік максимальної ефективності тренувань за попередній період, і вже пізно прагнути більшого розвитку тієї чи іншої якості м’язів, що потрібна для вдалого подолання дистанції. Таким чином, добровільне тренування варто скоротити до однієї-двох коротких пробіжок, а робота має бути проведена на дуже низькому рівні інтенсивності. Такий самий ефект підтримки забезпечує міостимуляція Compex, по суті вона призначена для покращення якості м’язів у період підготовки до змагань.

Сеанси програм електростимуляції типу Витривалість, Опір або Силові тренування варто припинити за 8-10 днів до дня змагань. Використання стимуляції Compex для відновлення оптимізує гіперкомпенсацію, розвиваючи мікроциркуляцію крові в стимульованих м’язах, не спричиняючи при цьому втоми. Ця стимуляція здійснюється за допомогою низьких частот і забезпечує своєрідний масаж, що збільшує кровообіг у стимульованому м’язі. Нижче наведено рекомендації щодо застосування Compex для ефективної гіперкомпенсації.

Програма

Гіперкомпенсація або Капіляризація

Розміщення електродів:

Пріоритетні м’язи бігуна: квадрицепси (стегна) та триголові м’язи гомілки (литки), які стимулюватимуться разом протягом одного сеансу. Потрібно застосовувати 4 канали стимулятора, а електроди мають бути розміщені наступним чином.


Положення тіла

Сеанси електростимуляції слід проводити у зручному положенні тіла, лежачи або сидячи, з витягнутими ногами – таке положення буде найкращим та найбільш ефективним.

Інтенсивність

Рівень інтенсивності слід збільшувати до певного моменту, доки не з’явиться відчуття удару та видимого посмикування м’язів. Після досягнення цього, рівень інтенсивності міостимуляції буде достатнім, і подальше підвищення інтенсивності не значно підвищуватиме її ефективність.

Кількість та частота сеансів

Варто здійснювати два послідовні сеанси міостимуляції на день, впродовж 4 днів. Такі сеанси слід проводити у вівторок, середу, четвер та п’ятницю останнього тижня перед початком змагань. Потім залишається поповнити запас вуглеводів, щоб підняти грудні м’язи та відшліфувати останні деталі підготовки перед відповідальним змаганням!