Нещодавнє дослідження*, проведене Університетом Пуатьє, довело переваги 4-тижневого тренування з сеансами м’язової стимуляції для спортсменів плавців, таким чином підтвердивши описані раніше праці Жілля Кометті у 1995 році**.

У дослідженні брали участь 24 професійні плавці національного рівня (12 хлопців та 12 дівчат). Учасників дослідження поділили на 3 групи. Кожна з трьох груп виконувала однакову вправу в басейні, а саме 10 щотижневих силових тренувань з підвищеним рівнем витривалості. Тренування відбувалися з високим рівнем інтенсивності. Одна з груп також виконувала додаткові "сухі" тренування, що складаються з відтискань на турніку та вправ для біцепсів. Інша група проводила сеанси міостимуляції Compex за допомогою силової програми (100Hz) на великих м’язах спини. Нарешті третя група була контрольною, і учасники цієї групи не виконували додаткових вправ.

Для груп «силове тренування» та «м’язова стимуляція» інтенсивність, тривалість вправ та кількість сеансів (3 рази на тиждень) були еквівалентні рівню робочого навантаження.

Після завершення 4 тижнів підготовки учасники всіх трьох груп виконували ті самі вправи, що і до початку підготовки.

Результати:

- Максимальний рівень сили виявився однаковим для тих плавців, які виконували силові тренування та тих, хто проходив сеанс міостимуляції Compex, тоді як серед плавців у контрольній групі не зафіксовано прогресу.

- Плавці груп "силове тренування" та "м’язова стимуляція" покращили показники швидкості плавання на 50 метрів в еквіваленті, тоді як плавці контрольної групи, яка займалася лише плаванням, не змогла покращити свої показники ефективності.

Результати цього дослідження особливо цікаві для триатлетів з огляду на те, що для них плавання найчастіше – це найскладніший вид спорту. Автори дослідження довели, що ефект конкретної фізичної підготовки м’язів відрізняється від звичайного плавання, здійсненого з опором (дошка для плавання, наприклад), що дає змогу досягти значного прогресу.

Значною перевагою електростимуляції м’язів порівняно з «сухими» тренуваннями є три фактори:

- Цей метод не спричиняє додаткової психологічної втоми і тому дозволяє зберегти «основні сили» для плавання в басейні (м’язова стимуляція ніколи не замінює саме плавання!), велотренувань або бігу.

- М’язова стимуляція "економна" для суглобів та сухожилля, оскільки сеанси, як правило, відбуваються у статичному положенні (без руху зв’язок).

- Простота у застосуванні. Сеанс можна провести вдома або в готелі... Ніякого важкого додаткового обладнання не потрібно.

На практиці цикл тренувань тривалістю 4 тижні краще планувати, принаймні, за п’ять тижнів до початку змагання (протягом останнього тижня стимуляція не проводиться. У цей період можна проводити сеанси з програмою "Капіляризація").

Три щотижневі сеанси м’язової стимуляції краще проводити в ті дні, коли ви не займаєтесь плаванням.

На завершення слід зазначити, що ефективність скорочення м’язів в процесі стимуляції визначається залученням до активної роботи високого відсотка м’язових волокон.

Міостимулятори Compex – визнаний у світі бренд, що відповідає міжнародним стандартам. Саме тому продукція цього бренду застосовується у дослідженнях як джерело результатів.

Література

*Dry-land strength training vs. electrical stimulation in sprint swimming performance Girold S, Jalab C, Bernard O, Carette P, Kemoun G, Dugué B.J Strength Cond Res. 2012 Feb;26(2):497-505

**Electrical stimulation and swimming performance Pichon, F, Chatard, JC, Martin, A, and Cometti, G.Med Sci Sports Exerc 27: 1671–1676, 1995.