Початок літа або весни у багатьох прихильників спорту та здорового способу життя асоціюється з прохолодною погодою, довгими днями та приємними пробіжками просто неба. Проте, це ще й важкий період для спортсменів, які страждають на алергію на пилок.

Які ознаки алергії?

Іноді це сильна втома. Дуже часто ми підозрюємо анемію або переохолодження. Іншими клінічними ознаками є першіння в горлі, зуд в очах, чхання, подразнення шкіри тощо. А у багатьох спортсменів при фізичному навантаженні обмежується гіперактивність бронхів та/або виникає відчуття стиснення в горлі, що ускладнює вдихання повітря. Такі ознаки, значною мірою, схожі на симптоми астми, що спричинена фізичними навантаженнями.

Погодні умови та забрудненість навколишнього середовища – основні фактори, які спричиняють підвищену схильність до алергії.

Пориви вітру розносять пилок квітучих рослин на значні відстані. Вітер та сонце – вороги спортсмена-алергіка. Не думайте, що дощ змінює ситуацію на краще, подібне враження є хибним, а ситуація радше погіршується за умови дощової погоди.

Іншим шкідливим фактором для спортсменів, які страждають від алергії, є забруднення повітря в умовах міста, саме тому, алергіки ще більш чутливі, а дрібні частинки, що розривають оболонку пилку, роблять його більш шкідливим для людей.

Поради щодо тренування

Адаптуйте свій графік та види тренувань.

Якщо займаєтеся спортом на свіжому повітрі, спробуйте вийти на тренування рано вранці або пізно ввечері. А якщо у вас є доступ до бігової доріжки в приміщенні, виконуйте свої тренування на ній.

Як свідчить мій досвід, варто обмежити не лише тривалість ваших активних зусиль, але й інтенсивність, тут в нагоді може стати біг підтюпцем. Адже під час алергії ми менш витривалі до звичної швидкості, тому збільшуйте періоди відновлення між підходами.

Керуйтеся здоровим глуздом, не перевантажуйте себе в цей період, скористайтесь можливістю попрацювати над своєю фізичною підготовкою і технікою.

Зосереджуйте зусилля на власному відновлені

Стосовно харчування, за можливості, їжте просту їжу, але пийте багато води для того, щоб підтримувати на достатньому рівні водний баланс в організмі. Зневоднення посилює проблеми з бронхами. Уникайте вживання молочних продуктів, які збільшують виділення слизу, подбайте про ваш кишечник, приймаючи пробіотики та пребіотики, щоб створити кишковий бар’єр. Погіршення симптомів може викликати перехресна алергія. Це коли вплив пилку, посилюється, наприклад, на споживанням молочних продуктів (за умови, що у вас просто непереносимість, що може зробити алергію вірулентною).

Застосовуйте міостимуляцію Compex максимально ефективно

Стимуляція м’язів дозволить вам краще відновитися від токсинів, наприклад, за допомогою програми капіляризації чи відновлення з апаратом SP 8.0. Ви більш втомлені і, отже, м’язи будуть більш перенавантажені.

Пресотерапія – це також прилад, який я рекомендую для кращого венозного кровообігу та виведення токсинів. Чоботи Compex Ayre призначені для покращення кровообігу в ногах, сприяючи виведенню лактату та інших токсинів. Дана система чинить динамічну пульсуючу компресію на ноги, за допомогою хвилеподібного руху повітря по камерах всередині чобіт.Організм людини має схильність виробляти гістамін, який втомлює тіло. Багато спортсменів - алергіків можуть застосовувати методику пресотерапії для виведення даних речовин з організму.

Додайте креативності своїм тренуванням, керуйте процесом тренувань ефективніше та зручніше. Нова лінійка поясів CoreBelt також дуже цікава для пасивних і активних вправ, які багато людей, на жаль, забувають виконувати.

Софі ДУАРТЕ - консультант з бігу Compex

Софі — міжнародна олімпійська спортсменка, фахівець у бігу на 3000 м з перешкодами, 10 000 м та кросі. В 35-ти міжнародних відборах вона має титул чемпіонки Європи з кросу.

Отримала ступінь магістра в галузі науки про продуктивність, спеціаліст спортивного харчування та методів відновлення.

Легкоатлетка Софі займається велоспортом під час періодів відновлення, дуатлоном та лижним альпінізмом у змаганнях протягом цільових періодів. Завдяки цьому вона має можливість ефективно відновлюватися та продовжити кар’єру вже понад 40 років у французькій команді з легкої атлетики.

Джерело