Що таке розтягнення гомілковостопного суглобу?

Кожен наш суглоб укріплений зв'язковим апаратом. І за певних несприятливих зовнішніх впливів ці зв'язки можуть розтягуватися. На практиці така проблема трапляється переважно з великими та середніми суглобами – колінними, тазостегновими, плечовими, променево-зап'ястковими. Але найчастіше ми спостерігаємо розтягнення зв'язок гомілковостопного суглобу.

Чому ця проблема поширена?

Ця проблема виникає дуже часто через особливості анатомічної будови та функції які виконує гомілковостопний суглоб. Він утворений трьома кістками – великою, малою гомілковою та таранною кісткою стопи. Ці кістки фіксуються між собою 3-ма групами зв'язок. Перша група – це внутрішні зв'язки між гомілковими кістками. Друга – це зовнішній та внутрішній шари дельтовидної зв'язки. І третя - таранно-малогомілкові (передня і задня) і п'ятково-малогомілкові зв'язки. Вони проходять вздовж зовнішньої кісточки. Саме ця, зовнішня, група зв'язок найбільшою мірою схильна до розтягнення.

Типовий приклад - підгортання стопи всередину в побуті під час ходьби, бігу, а також при заняттях спортом. У спортсменів, переважно у лижників, ковзанярів, можливий інший механізм розтягування зв'язок. Внаслідок різкого гальмування на великій швидкості відбувається ротація (обертальний рух) стопи всередину. Наслідком цього є розтягнення зв'язок. Причинами розтягнення зв'язкового апарату гомілковостопного суглобу може стати спочатку значне навантаження на гомілку та стопу.

Початкова ціль лікування такої травми:

- Забезпечити загоєння зв'язок, уникаючи будь-якого їх розтягнення.

- Відновити пропріоцептивні якості, тобто здатність забезпечити хорошу стійкість кісточки, незважаючи на будь-який дисбаланс, якого може зазнати суглоб.

Дрібні м'язи, що інакше називаються малогомілковими м'язами, забезпечують захист кісточки, коли вона зазнає будь –якого викривляючого руху. За умови хорошого скорочення малогомілкових м'язів, встановлюється високий рівень міцності, щоб забезпечити повернення суглобу в нейтральне положення, незважаючи на масу тіла, що підтримується суглобом.

Про цю силу якості/ швидкості малогомілкових м'язів, на жаль, іноді забувають або іноді розвивають недостатньо, що значною мірою впливає на стабільність кісточки та може спричинити рецидиви.

Профілактика травми з допомогою електростимуляції

Програма: Покращення властивостей малогомілкових м'язів потребують особливого виду терапії, представленого програмами «Профілактика розтягнення зв'язок гомілковостопного суглобу» (Compex SP8.0) або «Вибухова сила» (інші моделі в серії SP).

Хід циклу: Для профілактики достатньо одного сеансу на тиждень, щоб підтримувати хороші пропріоцептивні якості м'язів.

Слід уникати використання цих програм за кілька годин до тренувань, що передбачають біг, особливо по пересіченій місцевості або нестійких ґрунтів.

Розміщення електродів: для одного каналу потрібно використовувати один великий та маленький електрод. Маленький електрод розміщується прямо під кістковою масою, яку можна пропальпувати із зовнішнього боку ноги, трохи нижче коліна (головка малогомілкової кістки). Великий електрод знаходиться нижче і кріпиться поперечно на середній висоті ноги (як показано на малюнку).

Положення тіла та відповідні вправи:

У положенні сидячи, підійміть ногу, яку тренуєте так, щоб вона не торкалася поверхні підлогиНаприкінці режиму розминки, переконайтеся, що стимуляція спричиняє хороший рух вивертання кісточки, тобто підошва ноги вивертається назовні. Якщо цього немає, то інтенсивність недостатня і її варто збільшити до моменту настання бажаного руху.

Коли потрібний рух досягається (це не повинно зайняти більше 2-х або 3 імпульсів), встаньте, злегка розставивши ноги та дивіться вперед. Сесія Compex тепер проводитиметься як цикл поєднання електростимуляції з добровільними вправами та постійним зростанням пропріоцепції.

Спочатку, стоячи на двох ногах

• З відкритими очима

• Із заплющеними очима

• На твердій основі

• На м'якому ґрунті

Потім, стоячи на одній нозі (яка зазнає впливу міостимуляції)

• З відкритими та заплющеними очима

• На твердій землі та м'якому ґрунті

Регулювання інтенсивності:

Потрібний ефект: спричинити інтенсивні скорочення, щоб залучити найбільшу кількість м'язових волокон. Важливо відрегулювати рівень інтенсивності до максимально терпимого! Це дуже важливо, оскільки інтенсивність безпосередньо визначає відсоток залучених м'язових волокон. Важливо постійно вдосконалюватися та прогресувати, зокрема стосовно збільшенні рівня інтенсивності. Тіло швидко звикає до імпульсів, тому дуже важливо поступово збільшувати рівень інтенсивності як під час сесії (кожні 4-5 скорочень) так і від однієї сесії до іншої.

Увага! Збільшення інтенсивності потрібно здійснювати лише у фазі скорочення. У фазі спокою інтенсивність збільшувати не потрібно. (Під час розігріву та етапу відновлення). Збільшення рівня інтенсивності міостимуляції до вираженого тремору м'язів має бути комфортно на функції SP 8.0, у середині AUTORANGE буде автоматично регулювати інтенсивність, як тільки інтенсивність знайдено, то вона буде зафіксована, як «оптимальний рівень інтенсивності знайдений»)

- на дротових пристроях, екран девайсу під час сесії виглядає так:

- на бездротових пристроях, екран під час сесії: