Судома великогомілкової кістки гомілки найчастіше виникає внаслідок мікротравми, що спричинена надмірним навантаженням, що найбільше відчувається в м'язах великогомілкової кістки гомілки або на її медіальному краї. Погіршення мікротравми призводить до апоневрозу м'язової фасції, що особливо часто трапляється у такому виді спорту як біг. Спазми м'язів великогомілкової кістки гомілки можна полегшити за допомогою електростимуляції, але результати такого лікування дуже варіативні, залежно від особливостей організму конкретної людини.

1-а (ГОСТРА) ФАЗА:

Під час гострої (запальної) фази, ви відчуваєте сильний біль, часто з ускладненнями навіть для здійснення певних видів діяльності повсякденного життя (прогулянки, підйом сходами).

Програма: Зменшення болю ТЕНС (або Знеболення ТЕНС залежно від моделі електростимулятора Compex).

Тривалість лікування: протягом усієї гострої фази та стійкості запальних симптомів.

Курс лікування: щонайменше 1 сеанс щодня. Залежно від потреб сеанси можуть повторюватися кілька разів протягом дня.

Розміщення електродів: Потрібно спробувати покрити всю поверхню болючої ділянки за допомогою якомога більшої кількості електродів.

Положення тіла: Займіть положення тіла, що є найкомфортнішим для вас.

Потрібний ефект: Забезпечити чітко виражене поколювання в м'язах, але без больових відчуттів.

Поступово збільшуйте інтенсивність стимуляції, до того часу, поки не відчуєте дуже виражене відчуття поколювання. Підвищення інтенсивності стимуляції до вищого рівня не забезпечує додаткової ефективності та може спричинити скорочення м'язів, що є небажаними для лікування.

- Для пристроїв з технологією MI-ТЕНС:

Щойно виявлено скорочення, інтенсивність стимуляції автоматично зменшується.

- Для електростимуляторів, не оснащених технологією MI-ТЕНС:

Якщо відбувається скорочення м'язів, рівень інтенсивності потрібно знизити вручну.

2-а (ХРОНІЧНА) ФАЗА:

Під час хронічної фази біль повільно зменшується, але залишається стійке відчуття дискомфорту, або біль може виникнути в певних умовах.

Програма: М'язовий біль (або Ендорфіни залежно від моделі електростимулятора Compex)

Тривалість лікування: Протягом всієї хронічної фази до повного зникнення больових симптомів. Рекомендується проконсультуватися з лікарем, якщо покращення не спостерігається після першого тижня застосування.

Курс лікування: Щонайменше один сеанс щодня. Якщо можливо, 2 сеанси на день з урахуванням щонайменше 10 хвилин відпочинку між двома сеансами.

Розміщення електродів:

Потрібний ефект: Посмикування м'язів повинні бути добре видимими, залишаючись при цьому комфортними.

Потрібно збільшувати інтенсивність електростимуляції до тих пір, поки не з'явиться м'язовий відгук, схожий на удар або сильну вібрацію, яка інакше називається м'язовими посмикуваннями. Ця м'язова активність дуже відрізняється від справжнього скорочення, шо схоже на насос, який є визначальним фактором, що спричиняє сильне збільшення кровообігу в м'язі, що стимулюється. Коли людина підвищує рівень інтенсивності, м'язовий ритм спочатку стриманий, а потім стає більш вираженим, перш ніж досягти рівня, коли м'язовий відгук є максимальним. Можна підвищувати інтенсивність, але пам'ятайте, що надмірна сила не дає додаткових переваг.

Для пристроїв, оснащених технологією MI-RANGE зона інтенсивності, що забезпечує оптимальну стимуляцію, вказана на екрані:

 - На SP 4.0 є невеликий курсор, який вказує на оптимальний рівень інтенсивності, який потрібно підтримувати і, якщо це можливо, то на максимально терпимому рівні.

 - На Fit 5.0 та SP 6.0 збільште інтенсивність доти, доки не буде написано «Знайдено оптимальний рівень інтенсивності». Однак, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність до вищого рівня, щоб посмикування були більш вираженими.

- В апараті SP8.0 вбудовано функцію AUTORANGE, яка автоматично регулює інтенсивність, і як тільки ваш індивідуальний рівень інтенсивності знайдено, він буде встановлений як «оптимальний рівень інтенсивності».

Однак, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність трохи вище, щоб посмикування були більш вираженими.

Біль – це сигнал, яким не можна нехтувати. Якщо він надто виражений та/або триває надто довго, рекомендується звернутися до лікаря.