Якщо ви відчуваєте постійний біль у задній частині ноги, це може бути ознакою тендиніту. Тендиніт – поширена серед спортсменів травма, що насамперед вражає ахіллове сухожилля. Ця травма, на жаль, досить поширена серед бігунів, триатлоністів тощо.

Ахіллове сухожилля є найбільшим сухожиллям в організмі людини та з'єднує литковий м'яз з кісткою п'яти, даючи нам можливість ходити, бігати та стрибати.

Тендиніт ахіллового сухожилля найпоширеніший у чоловіків середнього віку, хоча ніхто не застрахований від виникнення цієї хвороби. Захворювання може статися з кожним, хто раптово збільшує фізичні навантаження на ноги, але, при цьому, не достатньо готовий до таких навантажень. Ризик збільшується, якщо у вас слабо треновані литкові м'язи або плоскостопість.

Інші фактори ризику, що можуть спричинити захворювання, це: носіння зношеного взуття, холодна погода, якщо часто бігаєте під гору, а також супутні захворювання, такі як діабет або підвищений артеріальний тиск.

Існує два основних типи тендиніту: інсерційний та неінсерційний. Інсерційний тендиніт виникає в ділянці прикріплення сухожилля до задньої поверхні п'ятки. Неінсерційний тендиніт виникає, якщо волокна в середній частині сухожилля починають руйнуватися, виділяючи рідину, набрякають або твердніють. Такий тип тендиніту найчастіше трапляється у молодих людей, що ведуть активний спосіб життя. Обидва типи тендиніту можуть спричинити кісткові мозолі.

Зверніться до лікаря щодо консультації та лікування тендиніту. Однак, якщо ви часто відчуваєте різкий гострий біль у задній або бічній частині п'ятки, це може бути наслідком пошкодженого або розірваного ахіллового сухожилля. У такому разі потрібно якомога швидше відвідати лікаря.

РЕАБІЛІТАЦІЯ ТА ЛІКУВАННЯ

Здебільшого тендиніт можна лікувати без хірургічного втручання. Проте реабілітація може тривати кілька місяців. Наступні дії допоможуть вам швидше повернутися до здорового способу життя:

Відпочинок

Відпочинок – найголовніше у процесі реабілітації та відновлення після травми. Для повного одужання тіло потребує відпочинку. Рекомендується змінити фізичну активність: катайтеся на велосипеді, плавайте, робіть вправи лише з мінімальним навантаженням, щоб зберегти тонус Ахіллового сухожилля. У цей період можна спробувати тренування на еліптичному тренажері до повного одужання.

Охолодження

Охолодження травмованого сухожилля дозволяє полегшити та зменшити больові відчуття. Однак важливо пам'ятати, що не варто тримати лід, або охолоджуючий компрес на ураженій ділянці сухожилля більше, ніж 20 хвилин за 1 раз.

Медикаментозне лікування

Для того, шоб зменшити набряк та больові відчуття при тендиніті, рекомендується приймати нестероїдні протизапальні препарати. Оптимальне рішення – препарати, що містять у своєму складі діючу речовину ібупрофен. При цьому важливо пам'ятати, що зменшуючи набряк вони не сприяють зменшенню напруження сухожилля. Якщо ви не помічаєте результату після прийому таблеток протягом одного місяця, потрібно звернутися до лікаря.

Тренування

Тренування можуть бути причиною тендиніту, але також можуть допомогти вилікуватися і запобігти його виникненню. При тендиніті рекомендуються виконувати такі вправи:

- Вправи для напруження литкового м'яза

Якщо литковий м`яз часто напружений, то це є одним із факторів захворювання, але також може допомогти при лікуванні. Міцно станьте однією ногою на підлогу, а іншу зігніть у коліні та притисніть її до стіни. На 10 секунд напружте зігнуту ногу, а потім розслабтеся. Змініть положення, змінивши ноги. Виконуйте вправу, доки не з'явиться відчуття легкої втоми, потім повторіть вправу через 20 хвилин.

- Вправи для двостороннього напруження стопи

Встаньте на край сходинки, наступивши на неї лише половиною стопи. Переконайтеся, що добре контролюєте тіло в такому положенні. Повільно опускайте та піднімайте ту частину стопи, що не знаходиться на сходинці. Виконуйте вправу, доки не з'явиться відчуття легкої втоми, потім повторіть вправу через 20 хвилин. Цю вправу варто виконувати повільно, щоб не погіршити стан.

Підтримуюче взуття та ортопедичні устілки

Якщо ви відчуваєте хронічний біль в ахілловому сухожиллі, спробуйте носити підтримуюче взуття з ортопедичними устілками. Особливо важливо звернути увагу на взуття, якщо біль відчувається понад два місяці.

Електростимуляція м'язів

Електростимуляція м'язів є просто знахідкою, якщо ви проходите реабілітацію після тендиніту. Електростимулятор Compex може допомогти Вам розслабити м'язи, збільшити циркуляцію та приплив крові, зменшити болючі відчуття.

Пропонуємо до вашої уваги рекомендації Джима Брускевіца, менеджера Compex Education, багаторазового чемпіона світу з триатлону серед вікових спортсменів.

● Не розташовуйте електроди електростимулятора безпосередньо на сухожиллі.

● Використовуйте програми: Recovery mode (Відновлення 1), Recovery plus mode (Відновлення 2), Massage mode (Розслабляючий масаж) для профілактики травм.