Якщо вранці ви встаєте з ліжка та постійно відчуваєте гострий біль у п'ятах – це може бути ознакою підошовного фасциїту. Підошовний фасциїт – одна з найпоширеніших причин болю у стопі. Щорічно близько 2 мільйонів пацієнтів скаржаться на це захворювання.

Підошовний фасциїт виникає тоді, коли відбувається запалення фасції – товстого шару тканини, що проходить вздовж нижньої частини стегна. Підошовна фасція з'єднує кістку п'яти з пальцями ніг та призначена для того, щоб діяти як амортизатор, підтримуючи підйом стопи. Підошовний фасциїт часто трапляється у бігунів, а ще у людей, які проводять на ногах тривалий час. При підошовному фасциїті людина відчуває біль, що колючий, зазвичай вранці, встаючи з ліжка і починаючи ходити. При ходьбі впродовж тривалого часу, біль може зменшитися, нога звикне і розслабиться, але якщо ви зупинитесь і стоятимете певний час, біль виникатиме знову. При цьому, потрібно уважно ставитися до відчуттів і якщо нога болить навіть вночі, потрібно звернутися до лікаря: можливо, у Вас взагалі не підошовний фасциїт, а артрит або підплюсневий тунельний підошовний фасциїт.

Існує декілька додаткових факторів, що сприяють розвитку підошовного фасциїту. До групи ризику входять люди віком від 40 до 60 років. В групі ризику також перебувають бігуни, танцівники, особливо ті, хто займається балетом, тому що танець та біг значно збільшують завантаження на стопи та фасцію. У танцюристів значне навантаження на підйом стопи - ще один критичний фактор. Якщо Ваша робота потребує тривалого перебування на ногах, ризик виникнення підошовного фасциїту також зростає.

ЛІКУВАННЯ

Незважаючи на те, що підошовний фасциїт – болісне захворювання, більшість людей відновлюються після нього за кілька місяців. Насамперед рекомендується відпочивати та якомога менше перебувати на ногах. Такі рекомендації також допоможуть полегшити симптоми та запобігти повторному виникненню підошовного фасциїту в майбутньому.

Медикаменти

Прийміть загальні знеболювальні ліки: ібупрофен або напроксен – це може полегшити біль та зменшити запалення.

Розтяжка

Розтяжка ахіллового сухожилля та литкового м'язу дасть можливість уникнути надмірного навантаження на фацію та зробити ноги більш рухливими.

- Розтяжка литкового м'язу

Спробуйте нахилитися вперед перед стіною, випрямивши одну ногу в коліні та твердо стоячи на двох п'ятах. Потім виставте іншу ногу наперед, зігнувши в коліні. Притисніться сідницями до стіни, зафіксувавши положення та затримайтеся в такій позі 10 секунд. Потім, поміняйте ноги. Повторюйте цю вправу 20 разів на кожну ногу. Ви повинні відчувати сильне потягування в ділянці гомілки.

- розтяжка фасціїСядьте та покладіть хвору ногу на коліно іншої ноги. Обхопіть пальці хворої ноги та повільно згинайте їх усередину, контролюйте при цьому силу. Якщо ви не дістаєте до пальців ніг, то обгорніть ступню рушником, щоб допомогти собі. У вас має виникнути відчуття, що ступня обмотана тугим бандажом при розтягуванні. Утримуйте цю позицію 10 хвилин, а потім можете розслабитися. Вправу потрібно повторювати кілька разів для кожної ноги.

Нічний фіксатор

Так само як і вправи, подані вище, фіксатор може допомогти розтягнути м'язи гомілки та підйом стопи. Нічний фіксатор зробить все за Вас, утримуючи ахіллове сухожилля та фасції у витягнутому стані всю ніч, поки ви спатимете.

Підтримуюче взуття та ортопедія

Підтримуючі устілки, п'яткові або звичайні супінатори можуть допомогти уникнути болю, завдяки зростання підтримки стопи та більш рівномірного розподілу ваги. Носіння зношеного взуття теж збільшує ризик виникнення підошовного фасциїту або можливості загострення захворювання. Переконайтеся, що носите взуття з правильною посадкою та підтримкою.

Електростимуляція м'язів із Сompex

Використання електростимулятора м'язів Compex допоможе Вам відновитись швидше та ефективніше після підошовного фасциїту, безболісно розбиваючи спайки за допомогою електричних імпульсів. Тут ви можете детальніше дізнатися про те, як допомагає Compex. Приклейте електроди до згину стопи, між п'ятою та підйомом стопи. Використовуйте програми відновлення. Вони стимулюють приплив крові та вироблення ендорфінів. Коли біль вщухне, використовуйте програму «Витривалість», щоб зміцнити короткий згинач пальців.