Денис Тройбіг, фахівець із сучасної спортивної реабілітації.

Нейром'язова електростимуляція (міостимуляція) є ефективним способом активації чотириголових м'язів, але, на жаль, лікарі часто застосовують її неправильно. Я кажу "на жаль", тому що при неправильному застосуванні, вона не забезпечить вашим пацієнтам потенційних переваг та змарнує їх (та ваш) час. Наприкінці статті я подам посилання, за яким можна знайти інструкцію із застосування стимуляції на чотириголовому м'язі, а поки опишу 5 найпоширеніших помилок, яких припускаються лікарі та прості користувачі.


ПОМИЛКА 1. Не використовувати НМЕС взагалі

Переваги НМЕС після реконструкції передньої хрестоподібної зв'язки та заміни колінного суглобу були чітко продемонстровані у численних дослідженнях – пацієнти, що проходили сеанси міостимуляції, продемонстрували значне покращення сили чотириголових м'язів та результатів функціональності суглобу порівняно з пацієнтами, які не отримували сеансів НМЕС.

Як правило, я застосовую міостимуляцію для всіх пацієнтів, які перенесли серйозну травму коліна або операцію на колінному суглобі, що супроводжувалася атрофією чотириголових м'язів, а також пацієнтів, які мають труднощі функціонування цих м'язів. НМЕС особливо корисна (і я б навіть сказав, обов'язкова) для всіх, хто має обмеження вагового навантаження, що пов`язане з травмою. Для них НМЕС – це найефективніший спосіб безпечного впливу на чотириголові м'язи для підвищення їх активності та запобігання уповільненню атрофічних явищ.

Якщо ви не використовуєте НМЕС для такої групи пацієнтів, на мою думку, робите їм "ведмежу послугу", оскільки не забезпечуєте найбільш ефективної стратегії лікування. Якщо це відбувається тому, що ви боїтеся або не знаєте, як застосовувати електростимуляцію, то ця стаття допоможе вам у всьому розібратися та дасть можливість почуватися більш впевнено та комфортно у процесі застосування апарату на практиці.

ПОМИЛКА 2. Неправильне розташування пацієнта

Більшість лікарів вважають правильним положення сидячи з повністю випрямленим коліном під час стимуляції, однак саме таке положення є найменш правильним із точки зору ефективності. Як показують клінічні дослідження, найбільш ефективні результати забезпечує електростимуляція за умови, що пацієнт перебуває у положенні сидячи із зігнутими в колінах ногами під кутом 60 градусів.

Я виявив, що пацієнти можуть витримувати більшу інтенсивність стимуляції у положенні 60°. Думаю, що відчуття будуть більш комфортними, якщо коліно буде трохи зігнутим, а чашечка підтягнута прямо до стегна, незалежно від того, наскільки вона стиснута в суглобі. Ще один важливий момент, про який слід пам'ятати, це те, що в багатьох випадках пацієнти ще не можуть собі дозволити повного розгинання коліна, тому перебування в положенні сидячи довго фактично дає можливість коліну рухатися.


Увага! При цьому відчуття пацієнта повинні залишатися терпимими та безболісними.

ПОМИЛКА 3. Неправильний розмір електродів

Як правило, я бачу, що лікарі застосовують електроди, які слід застосовувати для ТЕНС (знеболювання), при спробі застосувати НМЕС. Електроди повинні бути значно більшими, ніж ті, які зазвичай використовуються для точкового знеболювання – найкраще використовувати великі електроди 5*10 см. Електрод більшого розміру потрібний через кількість струму, що проходитиме через нього – великі електроди роблять цей процес більш комфортним для пацієнта . Якщо ж ви спробуєте провести струм через менший електрод, то відчуття під час сеансу будуть дискомфортними для пацієнта, і він не зможе їх довго терпіти.


ПОМИЛКА 4. Неправильне розташування електродів

Правильне розташування електродів – один розташовується над дистальним чотириголовим м'язом / ділянкою широкого медіального м'яза (звичайно ж, я чудово розумію, що ви не можете вибірково активувати широкий медіальний м'яз, і я терпіти не можу, коли лікарі кажуть, що хтось потребує зміцнення саме широкого медіального м'язу), а другий повинен проходити через проксимальну рухову точку чотириголового м'язу.

Розташування рухової точки у кожної людини різне, проте якщо ви застосовуєте електроди правильного розміру (див. вище згадане) та розащуєте його в проксимальній руховій точці, тобто існує значна ймовірність, що ви відразу впіймаєте її.

Багато разів я бачив, як два електроди були розташовані на відстані кількох сантиметрів над дистальною ділянкою чотириголового м'яза, і це не забезпечило хороших результатів. Стимулюватимуться лише м'язи між двома електродами, тому, розміщуючи їх далеко один від одного, ви стимулюватимете більшу кількість м'язів. І якщо ви розмістите електрод над руховою точкою, то отримаєте можливість більшої активізації м'язів.

ПОМИЛКА 5. Недостатня інтенсивність

Це, мабуть, найпоширеніша помилка, яку припускаються лікарі – виставлення рівня інтенсивності, недостатнього для того, щоб спричинити сильні та якісні скорочення м'язів.

Існують два способи, які допоможуть досягти правильного рівня електростимуляції. Перше - потрібно використовувати електрод відповідного розміру (як я вже згадував вище). Якщо ви цього не зробите, ви не зможете збільшити інтенсивність до високого рівня. По-друге, переконайтеся, що ви добре пояснили пацієнтові, що таке міостимуляція, та що саме він повинен відчувати під час сеансу. Потрібно пояснити йому принцип дії апарату і попередити, що він може зупинити процес стимуляції, якщо відчує дискомфорт.Зазвичай я даю своїм пацієнтам апарат у руки та показую де знаходиться кнопка «вимк.», якщо вони захочуть зупинити сеанс, хоча я не пам'ятаю, щоб хтось із моїх пацієнтів захотів це зробити. Крім того, я завжди перебуваю біля пацієнта під час перших скорочень м'язів, щоб розповісти йому про те, що відбувається та відповісти на будь-які його запитання. Зазвичай лише кілька перших м'язових скорочень бувають некомфортними, а потім пацієнт швидко звикає до цього відчуття.

Якщо, з якоїсь причини, пацієнт відчуває біль, а достатній рівень інтенсивності, потрібний для видимого скорочення чотириголового м'язу, є для нього нестерпним, то я не застосовуватиму електростимуляцію в цей день, а перенесу на наступний сеанс.

Протипоказаннями до застосування електростимуляції є:

- Наявність кардіостимулятору або будь-яких імплантованих електронних пристроїв

- наявність неконтрольованої гіпертонії або гіпотонії

- периферичні судинні порушення кровоносної системи (якщо є ризик виникнення кровотечі, у тому числі внутрішньої).

- Наявність пухлин чи інфекцій

- Вагітність

- Пацієнт повинен мати можливість чітко описати власні відчуття в процесі електростимуляції.

Коротке резюме того, як застосовувати НМЕС для чотириголових м'язів

- Пацієнт повинен перебувати у положенні сидячи. Ноги зігнуті в колінах під кутом 60 градусів

- Нога має бути зафіксована в одному положенні.

- Електроди мають бути більшого розміру, ніж ті, що застосовуються для черезшкірної електростимуляції ТЕНС.

- Один електрод має бути розміщений над ділянкою широкого медіального м'яза, а інший – на руховій точці чотириголового м'яза (у верхній частині чотириголового м'язу).

Далі йтиметься про технічні параметри налаштування електростимулятора:

- Тривалість імпульсу: 400 мкс або поточна частота 2500 Гц

- Частота: 50 Гц (при необхідності може збільшитись до 100 Гц)

- Розгін до 2 секунд (для комфортного рівня)

- Вмикається протягом 10 секунд плюс 2 секунди до досягнення комфортного для користувача рівня НМЕС

- Вимикається протягом 50 секунд

- Повторювати сеанс електростимуляції потрібно 10 разів

- Інтенсивність: рівень має бути достатньо сильним, щоб на чотириголовому м'язі відчувалося сильне, плавне скорочення м'язів (не посмикування).

Для тих, хто використовує апарати Compex: всі ці параметри вже вбудовані в програми Атрофія, М'язовий біль та капіляризація.

Відео інструкція за посиланням