Ішіас -це запалення сідничного нерва. Перший симптом захворювання - відчуття болю, який поширюється в нозі по ходу сідничного нерва. Сідничний нерв - найдовший нерв в організмі людини. Цей нерв є також найбільшим у діаметрі. Він починається декількома гілками нервових закінчень у хребті, зокрема, від коренів двох останніх поперекових хребців (L4 та L5) та перших 3-х крижових нервів. Потім, продовжується по сідниці, задній поверхні ноги та ділиться на рівні задньої частини коліна, забезпечуючи, таким чином, моторику та чутливість задньої частини стегна. Термін «ішіас», як правило, використовується для визначення болю, що виникає при пошкодженні або подразненні сідничного нерва. Термін «біль у спині» або «прострільний біль у нижній частині поперекового відділу» (люмбаго) також доречний, якщо причина болю - подразнення нерва на самому його початку, біля хребців.

Біль може поширюватися від сідниць до стопи. Ішіас може бути хронічним або рецидивуючим та спричинити періодичний біль або відчуття «розряду електричного струму» в ділянках, що іннервуються сідничним нервом. Причиною цього є стиснення сідничного нерва, особливо, у разі грижі міжхребцевого диска, наявності пухлини та навіть неврологічного захворювання.

ЗНИЖЕННЯ БОЛЮ СІДНИЧНОГО НЕРВА

Програма: «Знеболення» (або «ТЕНС», залежно від моделі електростимулятора Compex)

Тривалість лікування: До повного усунення болю

Курс лікування: Залежно від розвитку болю, кілька сеансів на день за потреби.

Розміщення електродів: Два великі електроди повинні бути розміщені вздовж сідничного нерва, тобто один у нижній частині сідниці (на верхній частині стегна), а другий – на задній поверхні стегна.

Положення тіла: Займіть найзручніше положення тіла

Регулювання інтенсивності

Необхідний ефект: Отримати відчуття поколювання в м'язах, щоб посмикування були добре видимими, але при цьому, відчуття залишалися комфортними і не завдавали болю. Надмірне підвищення рівня інтенсивності не забезпечує додаткової ефективності та може спричинити небажане скорочення м'язів.

Для апаратів з технологією MI-TENS:

Рівень інтенсивності стимуляції автоматично зменшується у разі найменшого скорочення м'язів.

Для апаратів, які не оснащені технологією MI-TENS:

Якщо з'являється скорочення м'язів, рівень інтенсивності слід зменшити вручну.

Біль - це сигнал, яким не можна нехтувати. Якщо він сильно виражений та/або триває надто довго, рекомендується звернутися до лікаря. Також характерно, що біль від запалення сідничного нерва часто відчувається в нижній частині спини.

Якщо відбувається саме так, то міостимуляцію потрібно провести наступним чином:

Програма: "Люмбаго" або "М'язовий біль"

Тривалість лікування: До повного усунення болю.

Курс лікування: 1 сеанс на день щонайменше, в ідеалі 2 на день (один вранці та один увечері)

Розміщення електродів: Розмістіть електроди на найболючіших точках, які ви відчуваєте під час пальпації.

Положення тіла: Сядьте або ляжте максимально зручно.

Регулювання інтенсивності

Необхідний ефект: Посмикування м'язів повинні бути добре видимими, залишаючись при цьому комфортними.

Збільшуйте інтенсивність електростимуляції доти, поки не з'явиться м'язовий відгук, схожий на удар або сильну вібрацію, яка інакше називається м'язовими посмикуваннями. Ця м'язова активність дуже відрізняється від звичайного скорочення, і схожа на дію насоса, який якісно збільшує кровообіг у стимульованому м'язі. Можна трохи підвищувати інтенсивність, але пам'ятайте, що надмірна інтенсивність не забезпечує додаткових переваг.

ТОНІЗУВАННЯ М'ЯЗІВ

Часто якість роботи м'язів пресу та попереку має важливе значення для підтримки поперекового відділу. Перевага міостимуляції в тому, що тренування м'язів відбувається без механічного впливу на ділянку попереку, і тому не завдає болю, як це часто трапляється при виконанні фізичних вправ у залі.

Програма: "Зміцнення м'язів" або "Силове тренування" (залежно від моделі електростимулятора Compex)

Тривалість терапії: 3 сеанси на тиждень, протягом 6 тижнів. (Після цього, рекомендується проводити один сеанс електростимуляції на тиждень, щоб закріпити досягнуті результати).

Розміщення електродів: Використовуйте всі 4 канали для ефективної стимуляції м'язів живота та попереку.


Положення тіла: Універсальна вправа, що дає змогу одночасно скоротити м'язи пресу та спини, виглядає так: Втягніть живіт, зробіть повільний видих, щоб повністю звільнити легені протягом 8 секунд. Спину та підборіддя тримайте прямо!


Якщо вам легко виконувати цю вправу і ви досягли високого рівня інтенсивності електростимуляції, то можете проводити сеанси електростимуляції в планці, підтримуючи таке положення протягом 2-х, а потім і 3-х скорочень м'язів.


Технологія Mi-action у електростимуляторі SP8.0 полегшує таку комбіновану роботу, яка ще більше підвищує ефективність електростимуляції.

Регулювання інтенсивності

Необхідний ефект: Забезпечити потужні скорочення, у яких залучено якомога більше м'язових волокон. Потрібно регулярно збільшувати інтенсивність до максимально допустимого та комфортного для Вас рівня! Це важливо, тому що інтенсивність безпосередньо впливає на відсоток м'язових волокон, які ви хочете залучити до активної роботи. Оскільки відбувається звикання організму до навантажень, потрібно постійно збільшувати рівень інтенсивності протягом кожного сеансу (наприклад, кожні 4-5 скорочень), а також від одного сеансу до іншого. Хороший спосіб зробити це – встановити ціль кожного сеансу, підвищуючи рівень інтенсивності, досягнутий під час попереднього сеансу. Наприклад, вперше ви повинні досягти рівня інтенсивності не менше 100, а потім спробувати наблизитись до рівня близько 250. Часто спортсменам вдається досягти максимуму 999!

Увага: Збільшення рівня інтенсивності потрібно здійснювати лише під час фази скорочення!

Під час розминки та фази відновлення збільшіть інтенсивність до вираженого тремору в м`язах, при цьому відчуття мають бути комфортними. В апараті SP8.0 вбудована функція AUTORANGE, яка

автоматично регулює інтенсивність, і щойно ваш індивідуальний рівень інтенсивності знайдений, він буде встановлений як «оптимальний рівень інтенсивності».

- На дротових пристроях екран електростимулятора відображається так:


На бездротових пристроях екран електростимулятора відображається так:


Джерело