Важливо пам'ятати, що будь-яку травму ніколи не слід нехтувати, і що завжди бажано вкотре проконсультуватися з лікарем для встановлення точного діагнозу та вжиття відповідних терапевтичних засобів.

А. ПРОФІЛАКТИКА БОЛІ У ПЛЕЧІ ДЛЯ ПЛАВЦЯ

Плече це - складний суглоб зі значною рухливістю, і його стабільність забезпечується багатьма м'язами. Чотири з них, що називаються м'язами обертальної манжети плеча, закінчуються сухожиллями, що контактують з кістковими частинами плеча. Якщо ці шматочки кістки не відцентровані, механічні умови роботи м'язів манжети, що обертається змінюються, що часто призводить до подразнення та запалення одного або декількох сухожиль: це тендиніт обертальної манжети плеча.

Плавання кролем особливо потребує значної роботи м'язів обертальної манжети плеча, що відповідають за м'язовий дисбаланс, що спричиняє руховий конфлікт, особливо поширений серед плавців і триатлетів зокрема. Щоб цього уникнути, доцільно включити в їхнє тренування одну сесію на тиждень спеціальної стимуляції зовнішніх обертальних м'язів плеча.

Програма: Потужність тіла (Body Power)

Тривалість циклу та частота лікування: 1 сеанс на тиждень протягом 3-6 тижнів (не менше 3 тижнів) протягом усього сезону.

Розміщення електродів: Використання 4 каналів для ефективної стимуляції м'язів живота та м'язів попереку.


Положення тіла: Положення стоячи або сидячи, пряма спина.

Налаштування інтенсивності:

Потрібний ефект: Важливо регулярно збільшувати інтенсивність до максимально допустимого та комфортного для вас рівня! Це важливо, оскільки інтенсивність прямо визначає відсоток залучених м'язових волокон. Оскільки існує звикання організму до навантажень, ви повинні постійно збільшувати рівень інтенсивності протягом кожної сесії (наприклад, кожні 4-5 скорочень), а також від одного сеансу до іншого. Хороший спосіб зробити це – встановити ціль кожної сесії, щоб вона перевищувала рівень інтенсивності, досягнутий під час попередньої сесії. Наприклад, вперше ви повинні досягти рівня інтенсивності не менше 100, а потім спробувати наблизитись до рівня близько 250. Часто спортсменам вдається досягти максимуму 999!

Увага: Збільшення рівня інтенсивності потрібно здійснювати лише під час фази скорочення!

Під час фази спокою рівень інтенсивності ділиться на 2 і вам не потрібно його збільшувати. Під час розминки та фази відновлення збільшуйте інтенсивність до вираженого тремору м'язів, при цьому, відчуття мають бути комфортними. В апараті SP8.0 вбудована функція AВТОРІВЕНЬ, що автоматично регулює інтенсивність, і щойно ваш індивідуальний рівень інтенсивності знайдений, його буде встановлено як «оптимальний рівень інтенсивності».

На дротових пристроях екран відображається так:



На бездротових пристроях екран відображається так:


B. ПРОФІЛАКТИКА БОЛЮ В ШИЇ ДЛЯ ВЕЛОСИПЕДИСТІВ

Спазм або біль у шиї дуже поширені серед населення загалом, але особливо характерні для велосипедистів, як болісні контрактури м'язів, які найчастіше трапляються під час змагань чи тривалих поїздок.

Причиною цих болів є положення тіла на велосипеді, що призводить до надмірного напруження шиї, тим більше, що потрібне екстремальне аеродинамічне положення.

Програма: Капіляризація

Тривалість лікування: Такий біль у шиї можна ефективно полегшити або усунути, застосовуючи щоденні сеанси капіляризації на м'язах шиї протягом десяти днів до змагань, таких як, наприклад, Ironman.

Деякі спортсмени, що відчувають цей тип болю, можуть бути зацікавлені в інтеграції одного сеансу на тиждень протягом тренувального сезону.

Розміщення електродів:


Положення тіла: Займіть найбільш комфортне положення тіла

Налаштування інтенсивності:

Потрібний ефект: Посмикування м'язів повинні бути добре видимими, залишаючись при цьому комфортними.

Для пристроїв, не оснащених технологією MI-RANGE, потрібно збільшувати інтенсивність електростимуляції до тих пір, поки не з'явиться м'язовий відгук, схожий на удар або сильну вібрацію, яка інакше називається м'язовими посмикуваннями. Ця м'язова активність дуже відрізняється від справжнього скорочення, шо схоже на насос, який є визначальним фактором, що спричиняє сильне збільшення кровообігу в м'язі, що стимулюється. Коли людина підвищує рівень інтенсивності, м'язовий ритм спочатку стриманий, а потім стає більш вираженим, перш ніж досягти рівня, коли м'язовий відгук є максимальним. Можна підвищувати інтенсивність, але пам'ятайте, що надмірна сила не забезпечує додаткових переваг.

Для пристроїв, оснащених технологією mi-RANGE: зона інтенсивності, що забезпечує оптимальну стимуляцію, вказана на екрані:

- На SP 4.0 є невеликий курсор, який вказує на оптимальний рівень інтенсивності, який потрібно підтримувати і, якщо це можливо, то на максимально терпимому рівні.

- На Fit 5.0 та SP 6.0 збільште інтенсивність доти, доки не буде написано «Знайдено оптимальний рівень інтенсивності». Однак, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність до вищого рівня, щоб посмикування були більш вираженими.

- В апараті SP8.0 вбудовано функцію AUTORANGE, яка автоматично регулює інтенсивність, і як тільки ваш індивідуальний рівень інтенсивності знайдено, він буде встановлений як «оптимальний рівень інтенсивності».

Однак, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність трохи вище, щоб посмикування були більш вираженими.

С. ЛІКУВАННЯ ТЕНДИНІТУ АХІЛЛОВОГО СУХОЖИЛЛЯ ДЛЯ БІГУНІВ

Тендиніт Ахілового сухожилля є одним з найпоширеніших захворювань серед бігунів на довгих дистанціях. Спочатку, в гострій чи запальній фазі, ділянка сухожилля стає гарячою, червоніє та виникає сильний біль. Мобілізація стопи найчастіше спричиняє відчуття скрипу, тоді, потрібний відпочинок від занять спортом (у будь –якому разі потрібно припинити бігати). На цьому етапі застосування сеансів програм для усунення або полегшення болю, таких, як «Тендиніт», може ефективно знімати біль. Часто наступною є друга фаза, коли попередні симптоми зникли або значно зменшилися, настає хронічна фаза. На цій стадії відбувається загоєння мікротріщин волокон сухожилля. На цьому етапі програму « М'язовий біль» застосовують на литкових м’язах (Чотириголові м’язи гомілки) з інтенсивністю 2 сеанси в день, покращує кровообіг та зрошування сухожиль, що є дуже сприятливим для процесу загоєння.

ПЕРШИЙ ЕТАП ТЕНДИНІТУ: ГОСТРИЙ ЕТАП

Програма: “Тендиніт” (або “ТЕНС”, залежно від моделі електростимулятора Compex)

Тривалість лікування: протягом усього гострого етапу та прояви запальних ознак.

Курс лікування: принаймні 1 сеанс щодня. Залежно від потреби, сеанси можуть повторюватися кілька разів протягом дня.

Розміщення електродів: Потрібно спробувати покрити всю поверхню болючої ділянки за допомогою якомога більшої кількості електродів.


Положення тіла: Займіть найбільш комфортне положення тіла

Налаштування інтенсивності:

Потрібний ефект: відчуття вираженого поколювання, але не болючого.Поступово збільшуйте інтенсивність стимуляції, доки не відчуєте дуже виражене відчуття поколювання. Підвищення інтенсивності стимуляції до вищого рівня не забезпечує додаткової ефективності та може спричинити скорочення м'язів, що є небажаними для цього типу лікування.

Для пристроїв з технологією mi-TЕНС: Щойно буде виявлено скорочення, інтенсивність стимуляції автоматично зменшується.

Для електростимуляторів, не оснащених технологією мі-TЕНС: Якщо відбувається скорочення м'язів, рівень інтенсивності слід трохи зменшити вручну.

ДРУГИЙ ЕТАП ТЕНДИНІТУ: ХРОНІЧНИЙ ЕТАП

Перебіг тендиніту зазвичай має першу гостру фазу, потім хронічну фазу, під час якої зникають очевидні ознаки запалення (гаряча шкіра, почервоніння). Болю вже немає і біль більше не перешкоджає здійснювати такі звичні активності повсякденного життя, як спуск сходами. Але постійний дискомфорт чи легке відчуття болю виникає під час одужання або дуже активного тренування. Слід зазначити, що відновлення спортивної діяльності завжди слід розпочинати з дозволу лікаря і дуже поступово (короткий та повільний біг на м'якому ґрунті для початку). Якщо з'являється відчуття дискомфорту або болю, потрібно відразу ж припинити тренування. Під час хронічної фази, сухожилля перебуває у фазі одужання, можуть бути мікротріщини сухожильних волокон, які потім гояться. Програма “М'язовий біль” може призвести до значного збільшення кровообігу у всіх м'язах гомілки (сухожилля трицепса) та ахіллового сухожилля, що дуже корисно для перебігу процесу загоєння.

Програма «М'язовий біль» ніколи не повинна починатися надто швидко, тобто під час гострої фази, тому що існує потенційний ризик загострення запальних процесів.

Програма: М'язовий біль (або Хронічний тендиніт або Ендорфіни, залежно від моделі електростимулятора Compex).

Тривалість лікування: протягом хронічної фази до повного зникнення ознак захворювання.

Курс лікування: принаймні 1 сеанс щодня. Якщо можливо, 2 сеанси на день із проміжком не менше 10 хвилин відпочинку між двома сеансами.

Розміщення електродів:


Положення тіла: сидячи чи лежачи у зручному положенні.

Налаштування інтенсивності:

Потрібний ефект: до отримання добре виражених м'язових скорочень, зберігаючи комфортні відчуття.

Для пристроїв, не оснащених технологією mi-RANGE, необхідно шукати м'язовий відгук, схожий на удар або значну вібрацію, що інакше називається м'язовими посмикуваннями. Ця м'язова активність, дуже відрізняється від справжнього скорочення, схожа на насос, який є визначальним фактором, що викликає сильне збільшення кровообігу у стимульованому м'язі. Коли людина підвищує рівень інтенсивності, м'язовий ритм спочатку стриманий, а потім стає більш вираженим, перш ніж досягти рівня, де м'язовий відгук є максимальним. Можна підвищити інтенсивність, але це не забезпечує додаткових переваг.

Для пристроїв, оснащених технологією mi-RANGE, зона інтенсивності, що забезпечує оптимальну стимуляцію, вказана на екрані:

- На SP 4.0 є невеликий курсор, який вказує на оптимальний рівень інтенсивності, який потрібно підтримувати і, якщо це можливо, то на максимально терпимому рівні.

- На Fit 5.0 та SP 6.0 збільште інтенсивність доти, доки не буде написано «Знайдено оптимальний рівень інтенсивності». Однак, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність до вищого рівня, щоб посмикування були більш вираженими.

- В апараті SP8.0 вбудовано функцію AUTORANGE, яка автоматично регулює інтенсивність, і як тільки ваш індивідуальний рівень інтенсивності знайдено, він буде встановлений як «оптимальний рівень інтенсивності».

Однак, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність трохи вище, щоб посмикування були більш вираженими.

ВАЖЛИВО! Біль – це сигнал, яким не можна нехтувати. Якщо він надто виражений та/або триває надто довго, рекомендується звернутися до лікаря.