«Електростимуляція може за короткий проміжок часу зміцнити Ваші м'язи, не витрачаючи Ваш час навіть на вихід із дому чи офісу» - Хейко ван Вліт, експерт з електростимуляції, професор Університету Лозанни.

Ми поспілкувалися із одним з найавторитетніших тренерів у світі, які практикують електростимуляцію. Серед його підопічних – ціла плеяда зіркових спортсменів. Чим може бути цікавий цей інноваційний метод тренувань для пересічних користувачів?.

- Зараз у Ріо-де-Жанейро проходять Олімпійські Ігри, Ви у Бразилії?

Хейко ван Вліт, експерт з електростимуляції, професор Університету Лозанни: Ні, я у Швейцарії на канікулах. Відпочиваю після Євро-2016. На Олімпіаді завжди складно, якщо працюєш із кількома командами: зараз у мене це Китай, Великобританія, і, звичайно, Швейцарія. Але мої експерти зараз на Олімпіаді, а я готовий дати телефонну консультацію, якщо знадобиться.

– Ви тренер, а також викладаєте в університеті. Розкажіть про Вашу академічну діяльність.

Я починав як вчитель фізкультури. Коли я навчався в університеті, моє навчання ґрунтувалося на фізіотерапії та вивченні спорту. Це були основи. Ще серед предметів були: патології та лікування. На останніх курсах потрібно було вибрати спеціалізацію: або клінічну або спортивну. Я вибрав останню та отримав ліцензію на викладання фізкультури.

Зараз я також маю кваліфікацію олімпійського тренера. Ось уже 20 років я викладаю в Університеті Лозанни. Моя спеціалізація: гімнастика та сноуборд. Я треную національну команду Швейцарії зі сноуборду. Ще веду курс функціональної анатомії у тому ж ВНЗ. Я досі вникаю в наукову частину процесу, тому що вважаю, що це дуже важливий аспект.


- Але ж Ви ніколи не були спортсменом?

Я був чемпіоном Голландії з гімнастики. Я знаю спорт, не лише з практичної, а й з теоретичної сторони. Свого часу ми тренувалися по 20 годин на тиждень. Коли я був гімнастом, став тренером збірної Голландії. Згодом був суддею на змаганнях від Міжнародної Федерації Гімнастики. Отака у мене спортивна кар'єра.

– Розкажіть, що таке електростимуляція.

Коли ми говоримо про електро-нейро-м'язову стимуляцію, багато хто вважає, що це неприродно. Але навпаки - все природно!

Давайте подумаємо: як ми піднімаємо руку? Яка тут біологія? Це електросигнал! Наш мозок – велика електрична фабрика. Всі наші рухи відбуваються завдяки маленьким електросигналам, які створюють те, що ми називаємо "потенціалом дії": він проходить нервом та змушує м'яз скорочуватися. Ми просто замінюємо цей сигнал із мозку на сигнал із апарату. Ми можемо так само впливати на м'язи, як і мозок. Ми пропускаємо сигнал електродом. Ми не стимулюємо м'язи, ми стимулюємо м'язові нерви.

- Як довго Ви працюєте з електростимуляцією Compex?

Ось уже 17 років. Для нас важливі три принципи: безпека, комфорт та ефективність. Маючи все це, можна вийти за межі реабілітації та впроваджувати електростимуляцію у звичайні тренування. Це те, що я називаю CCMT (Compex Combined Muscular Training) – комбіноване тренування м'язів Compex.

- Але ж не лише Compex цим займається?

Я дуже радий сказати, що ні. Але про наші апарати електростимуляції дуже хороші відгуки. Плюс до цього, ми маємо власну лабораторію досліджень та розвитку. Все це – у Швейцарії. Тут працюють наші інженери – їх приблизно 20 людей. Якщо нам потрібно щось зробити краще, ми сідаємо за стіл та обговорюємо все до найменших деталей. Звісно ж, я тісно співпрацюю з розробниками.


- Навіщо звичайним людям тренування з Compex, якщо вони не спортсмени, і вони не мають травм, після яких потрібно проходити реабілітацію?

Це дуже важливе питання. Мене часто питають про це. Але в такі моменти мені хочеться сказати: друзі, електростимуляція, можливо, більше потрібна тим, хто не займається спортом регулярно. Адже м'язи адаптуються до середовища та способу життя. Якщо ми не тренуємось, наші м'язи атрофуються. Зараз людям, які працюють, важко виділити час на 3-4 тренування на тиждень.У той же час Ви хочете поїздити велосипедом у вихідні або поплавати, але відчуваєте, що Ваші можливості вже не ті, якими були раніше. Compex може за короткий проміжок часу зміцнити Ваші м'язи, не витрачаючи Ваш час і навіть не виходячи з дому чи офісу. Або – якщо йдеться про спортсменів – разом із Compex вони можуть працювати з дуже значними навантаженнями. Адже, якщо використовувати багато ваги, є ризик травми. На мою думку, Compex ідеальний для людей, що захоплюються активним способом життя, яким бракує часу на заняття спортом.

Якщо ми говоримо про тих, кому 60-70 років, такі люди мало рухаються, тому існує високий ризик переломів і вивихів. Ми розробили спеціальну програму для таких випадків: три короткі тренування на тиждень забезпечать неймовірне зміцнення стабілізуючих м'язів. Про це я можу говорити годинами. Ви навіть можете використати електростимляцію саму по собі. А в поєднанні з вправами вона буде ще ефективнішою.

- Чи потрібний тренер для використання Вашого апарату?

Ми створили Compex таким чином, щоб користувач ніколи не зміг заподіяти собі шкоди. Де б Ви не розмістили електроди, вони працюватимуть завжди! Плюс – у нас є навчальні відео про те, як використовувати наші апарати для різних груп м`язів.


- Скільки програм Compex?

У нас є декілька категорій: наприклад, фізична підготовка (спортивні програми), відновлення та зняття больового синдрому. Загалом приблизно 40 програм у всіх категоріях.

- Розкажіть про відомих спортсменів, із якими Ви працювали.

Їх так багато!.. Можу назвати плавця Олександра Попова, у якого 4 золоті медалі. Ми разом готувалися до олімпійських ігор у Сіднеї, які були його останніми іграми. До речі, він став послом Compex. Також я працював у Сочі з хокейними командами та фігуристами.

- Ви колись працювали з українськими атлетами?

Так, наприклад, з гімнастом Олегом Верняєвим (він саме завоював золоту медаль у Ріо.) Він був у Швейцарії минулого та цього року. Я допомагав йому з реабілітацією зап'ястя. Я також знаю Сергія Дереповського – головного лікаря Національної Футбольної Федерації України – та їхнього реабілітолога Володимира Тимощука. Вони захоплюються Compex.


- Яким Ви бачите майбутнє електростимуляції?

Ми розуміємо, що люди хочуть, щоб все було просто. Зараз ми все ще маємо одягати електроди. Багато хто скаржиться, що це довго. У майбутньому я хотів би створити, скажімо так, футболку з електродами. Це буде зручніше для людей та дешевше. До речі, цього року я був на великій міжнародній фітнес-виставці у Кельні – FIBO. Так ось там вперше був цілий зал, відведений для електростимуляції.

Якщо йдеться про нещодавні події: на цій Олімпіаді в Ріо, то ми побачили, скільки спортсменів було відсторонено через допінг. Compex може бути гарним виходом зі ситуації - адже це чудовий спосіб вгамувати біль без ліків, і не відмовлятися від тренувань.