Дитячий церебральний параліч – це група розладів, які зазвичай характеризуються порушенням руху, рухової або м’язової діяльності. Форма складності захворювання у кожної людини різна. Причину церебрального паралічу часто важко визначити, але зазвичай це певна травма голови або головного мозку до, під час або в перші дні, тижні чи місяці після народження пацієнта. Дуже часто причиною виникнення ДЦП є помилка лікарів під час пологів.

Дитячий церебральний параліч неможливо вилікувати медикаментозно. Проте, існує багато різних видів терапії та лікування симптомів ДЦП. Таке лікування, як електростимуляція, дало певні позитивні результати для м'язової системи дітей з діагнозом церебральний параліч.

Міостимуляція - це вид терапії, що впливає на м'язи з допомогою незначної дози електричного струму. Електростимуляція при ДЦП впливає на зменшення стиснутості та спастичності в м’язах пацієнта. Ефект електростимуляції м'язів короткотривалий, сеанси міостимуляції Compex потрібно застосовувати протягом тривалого часу.

Сеанси міостимуляції можна застосовувати і часто застосовуються в поєднанні з іншими методами лікування, такими як фізіотерапія. Якщо м’язи пацієнта менш тверді та напружені, фізична терапія сприяє виконанню рухів, які потрібні у повсякденній активності для самообслуговування та полегшує супутні симптоми. Електростимуляція , в свою чергу, теж впливає на ці симптоми. Така комбінована терапія ефективна при лікуванні контрактур у пацієнтів з ДЦП. Застосування лише міостимуляції, без виконання фізичних вправ, може бути ефективним для допомоги меншим частинам тіла, наприклад, пальцям верхніх або нижніх кінцівок.

Вправи та фізіотерапію часто поєднують із сеансами міостимуляції, щоб досягти результатів на більших частинах тіла, як-от ноги або стегна. Завдяки портативності та компактному розмірові міостимулятора Compex, сеанси можна легко та зручно проводити в домашніх умовах. Однією із найсуттєвіших переваг міостимуляції м'язів є зменшення рівня їх спастичності. Часто інші методи зменшення спастичності у пацієнтів, які мають діагноз дитячий церебральний параліч, призводять до ослаблення або пошкодження м’язів, але міостимуляція не має такого ефекту, тому не спричиняє шкоди м’язам.

Електроди можна розташувати як над м’язом, так і біля ураженої частини тіла. Електроди наклеюються на поверхню шкіри та надсилають незначні, майже непомітні, електричні імпульси до м’язової тканини.

Існують побічні ефекти електричної стимуляції при ДЦП, але вони досить рідкісні і зазвичай зникають за короткий проміжок часу.Іноді спастичність м’язів може збільшуватися, а не зменшуватися, але через деякий час це зазвичай минає. Якщо рівень спастичності м'язів зростає, то рекомендується знизити рівень інтенсивності міостимуляції для пацієнта, що страждає на дитячий церебральний параліч.

Увага! Міостимуляцію варто проводити під наглядом кваліфікованого спеціаліста, особливо, якщо вперше проводити сеанс міостимуляції для пацієнта з ДЦП.

Дізнатися більше про переваги міостимуляції можна на онлайн консультації тренера Compex за посиланням.

Джерело