Після травми спинного мозку люди можуть відчувати значну слабкість або біль, а це негативно впливає на можливість проводити реабілітаційні вправи та заходи. Фахівець –реабілітолог може рекомендувати проведення сеансів міостимуляції для активізації рухових навиків, зменшення болю, стабілізації вегетативної функції нижче рівня травми.

Для того, щоб читачі краще зрозуміли що таке електроміостимуляція, обговоримо у цій статті: особливості процесу, як максимізувати його результати, види електроміостимуляції, пов'язані ризики та переваги.

Як працює електростимуляція?

Для того, щоб зрозуміти, як працює електростимуляція, важливо зрозуміти, як травма спинного мозку може вплинути на ваші рухи. Спинний мозок це, по суті, шлях зв'язку, яким передаються сигнали між головним мозком і тілом. Після травми спинного мозку сигнали можуть не передаватися пошкодженими ділянками спинного мозку. Це може призвести до втрати контролю над рухом та/або зникнення чутливості в ділянках нижче рівня травми.

Незважаючи на те, що нерви нижче рівня травми не зазнали ушкодження, вони не можуть надсилати сигнали до мозку або отримувати їх від нього, і, отже, стають неактивними.

Міостимуляція Compex може допомогти людям з діагнозом спінальна травма відновити контроль над рухом, стимулюючи не пошкоджені нерви нижче рівня травми цілком безпечними для здоров'я імпульсами електроструму. Електричний струм імітує сигнали спинного мозку, щоб відновити роботу нервів, сприяти реорганізації та відновленню нейронних зв'язків нервової системи між мозком і тілом, щоб сприяти комунікації та спричинити скорочення м’язів.

Як максимізувати ефект від електроміостимуляції?

Електроміостимуляція може відіграти важливу роль у відновленні після травм спинного мозку. Однак, щоб оптимізувати ефекти міостимуляції, пацієнти повинні зосередитись на підвищенні здатності центральної нервової системи реорганізовувати свої нейронні схеми, зростанні нейропластичності.

Єдиний спосіб заново навчитися рухатися - це фізично навчити тіло розпізнавати шаблони рухів. Чим більше людина практикує рух, тим краще спинний мозок розпізнає потребу цієї функції.

Тому електростимуляція найбільш ефективна в поєднанні з інтенсивними фізичними вправами. Пацієнтам варто застосовувати електроміостимуляцію з метою, зростання рівня нейронної активності нижче рівня травми, але зосередитися на активації нейропластичності в спинному мозку, виконуючи фізичні вправи зі значною кількістю повторів. Це і є найголовніша ціль, що сприяє отриманню довгострокових результатів реабілітації.

Навіть якщо ви не можете активно виконувати рухи, частинами тіла або суглобами, які стимулюються, важливо продовжувати пасивно рухати тіло (за допомогою терапевта або підготовленого опікуна, якщо це необхідно), щоб сприяти оптимальному відновленню.

Якщо розумієте та уявляєте, як саме ви виконуєте рухи, які відбуваються в процесі сеансу міостимуляції, зосереджуйтеся на спробі завершити рух під час сеансів електростимуляції, адже в такий спосіб можна підвищити нейропластичність та сприяти одужанню.

Тепер, коли ви розумієте, як оптимізувати ефекти електростимуляції, далі обговоримо декілька видів електроміостимуляції для відновлення руху після травми спинного мозку.

Методи міостимуляції, які можна застосовувати при травмі спинного мозку

Для сприяння відновленню після травми спинного мозку можна використовувати різні програми електричної стимуляції. Деякі види міостимуляції можуть допомогти полегшити та знизити ймовірність виникнення вторинних ускладнень, таких як біль, тоді як інші зосереджені на стимулюванні руху.

Далі обговоримо деякі найбільш поширені види електростимуляції, які можуть допомогти покращити результати відновлення після травми спинного мозку.

Функціональна міостимуляція

Функціональна електростимуляція – це неінвазивний варіант лікування, який може допомогти людям з травмами спинного мозку здійснювати функціональні рухи. Цей вид електроміостимуляції передбачає розміщення електродів на поверхні шкіри над ослабленими м’язами. Реабілітолог контролює силу та частоту імпульсів за допомогою пристрою. Замість того, щоб імітувати функції спинного мозку, імпульси не шкідливого електроструму стимулюють периферичні нерви, щоб вони спричинили скорочення м’язів.

Під час функціональної електростимуляції пацієнт повинен виконати функціональне завдання (наприклад, підняти предмет зі столу чи піднести чашку до рота). Переводячи скорочення м’язів у функціональні рухи, функціональна міостимуляція може допомогти людям оптимізувати свою незалежність у повсякденному житті після спінальної травми.

Черезшкірна електростимуляція (TЕНС)

Черезшкірна електроміостимуляція нервів є неінвазивною формою міостимуляції, яка передбачає розміщення електродів на поверхні шкіри для стимуляції чутливих нервів. Цей тип електричної стимуляції зосереджений на полегшенні болю після травми спинного мозку, а не на активації руху. Хоча програма ТЕНС не усуне джерело болю, вона здатна змінити те, як ваш мозок сприймає його. Цього ефекту можна досягнути завдяки блокуванню больових сигналів і стимулювання вироблення ендорфінів.

Далі розповімо про потенційні ризики та протипоказання застосування електроміостимуляції, щоб допомогти вам вирішити, чи варто звернути увагу на цей метод терапії при травмі спинного мозку.

Ризики застосування електроміостимуляції при травмі спинного мозку

Залежно від того, який саме вид електроміостимуляції застосовуєте, можуть виникати потенційні ризики. Наприклад, неінвазивні методи електростимуляції не супроводжуються ризиками, пов’язаними з хірургічним втручанням; однак вони, як правило, потребують, щоб сеанс проводили на більш високому рівні інтенсивності стимуляції, що може підвищити ризик пошкодження тканин, особливо у тих пацієнтів, хто має порушення чутливості.

Увага! Варто пам'ятати про те, що сеанс міостимуляції слід проводити на комфортному та терпимому для вас рівні. Під час сеансу не повинно виникати відчуття нестерпного болю.

Водночас, якщо ви застосовуєте міостимуляцію протягом тривалого часу, то можна, поступово, збільшувати рівень інтенсивності від одного сеансу до іншого.

Якщо раніше ніколи не проводили сеансів міостимуляції, то перший сеанс слід проводити обов'язково під наглядом фахівця з міостимуляції або реабілітолога.

Можна виділити такі потенційні ризики стосовно міостимуляції

• Інвазивність (пацієнти повинні брати на себе загальні ризики, пов’язані з будь-яким хірургічним втручанням, що було проведене до сеансів міостимуляції, як-от інфекції або кровотеча).

• Дискомфорт (від самого міостимулятора або електричних імпульсів, які він генерує)

• Відсутність гарантій Незважаючи на те, що міостимуляція – інноваційна технологія, механізми, що перебувають в основі міостимуляції для людей з діагнозом спинальна травма ще не цілком досліджені та вивчені. Не всі пацієнти відчувають однакові результати).

• Онкологія або грижа є абсолютними протипоказаннями для проведення сеансів міостимуляції.

• Сеанси електроміостимуляції не можна проводити для людей із пролежнями, епілепсією, серцево-судинними проблемами або значною вегетативною дисрефлексією, що виникла внаслідок травми спинного мозку.

Тепер, коли ви дізналися про недоліки електроміостимуляції, давайте обговоримо переваги.

Потенційні переваги електроміостимуляції при травмі спинного мозку передбачають:

• Зменшення болю

• Покращення контролю над кишечником і сечовим міхуром

• Стабілізацію артеріального тиску

• Покращені моделі рухів

• Зворотність ( сеанс міостимуляції можна припинити в будь-який момент)

• Доступність неінвазивних варіантів (Функціональна міостимуляція та ТЕНС)

• Підвищення самооцінки та впевненості пацієнта у власних силах.

Джерело