Насамперед, слід пам'ятати, що з віком пацієнта ДЦП може прогресувати, тобто якщо людина систематично і постійно не виконує фізичних вправ, хоча б на мінімально можливому для себе рівні, можуть відбутися зміни в гірший бік. Саме для того, щоб цього не допустити, протягом червня-серпня 2019 року я продовжував застосування програми «Розслаблюючий масаж» на найширшому м'язі спини. Положення тіла: лежачи на животі. Сеанси проводилися 3 рази на тиждень у першій половині дня. 10 процедур. 1 день відпочинку між сеансами.

У цей період я доповнив комплекс тренувань програмою "Сильні руки" на м'язах передпліччя, 10 процедур. Положення: сидячи на колясці, ноги зігнуті в колінах під кутом 90 °.

Важливо, щоб нижні кінцівки були зафіксовані в такому положенні, і не виникало їх неконтрольованого розгинання, оскільки це може спричинити відчуття дискомфорту та знизити ефективність міостимуляції. Для максимальної ефективності сеансу потрібно, щоб міостимуляція відбувалася на максимально комфортному для пацієнта рівні. Посмикування м'язів повинні бути чітко видимими, але не викликати дискомфорту. Для мене такий показник на м'язах передпліччя становить 90-120. Технологія MI (м'язовий інтелект) в апараті допомагає визначити комфортний рівень інтенсивності. Програму "Сильні руки" застосовував у другій половині дня.

Зазначу, що міостимулятор є доповненням до традиційних щоденних тренувань на тренажері «шведська стінка»; я продовжую по 2-3 години стояти біля тренажера, тримаючись обома руками за щаблі. І так 7 днів на тиждень.

Спостереження показують, що чим більше часу приділяю тренуванням на тренажері, тим більший рівень опірності моїх м'язів показує датчик MI, а також збільшується відсоток залучення м'язових волокон в активну роботу. Це показано на дисплеї девайсу наприкінці програми тренування.

У серпні-вересні 2019 року спробував застосувати програму «Силове тренування» на м'язах гомілки з метою їх зміцнення. Було проведено 10 сеансів за описаною вище схемою.

Увага! Сеанс електроміостимуляції проведено ефективно, якщо наприкінці тренування показник на дисплеї приладу показує 99-100%.

У жовтні-грудні 2019 та квітні 2020 року було проведено по 10 сеансів, 1 сеанс 3 рази на тиждень, з програмою «Деконтрактура» для запобігання контратурам у верхніх кінцівках.

У жовтні-грудні 2019 та квітні 2020 року було проведено по 10 сеансів, 1 сеанс 3 рази на тиждень. У березні 2020 року продовжував застосування програми «Розслаблюючий масаж» на найширшому м'язі спини. 1 сеанс 3 рази на тиждень.

У липні 2020 року почав застосовувати програму «Відновлення після змагань». Якщо застосовувати цю програму відразу після закінчення активних фізичних тренувань, то ефект буде кращим, а датчик MI показуватиме кращу залученість м'язових волокон.

Девайс Сompex – чудовий додаток до фізичних тренувань, але в жодному разі не може їх замінити! Сеанси міоостимуляції надають сили та допомагають пацієнтові подолати негативні думки.

Як показує мій особистий досвід, ЕМС дозволяє краще утримувати рівновагу під час тренувань біля "шведської стінки". Крім цього, сеанси електростимуляції можна проводити вдома, коли це зручно саме вам, або, наприклад, на дачі, на свіжому повітрі.

Незважаючи на те, що за такого складного діагнозу, як Дитячий церебральний параліч, зміни, на перший погляд, мало помітні візуально, особливо у віці 35+, я відчуваю позитивний ефект не лише у фізичному плані, а й на психологічному та емоційному рівні.

Регулярність – запорука успіху у тренуваннях. А ще регулярні фізичні навантаження на м'язи сприяють покращенню активності у процесі інтелектуальної праці. Доведено досвідом та практикою!

Ігор Зіньчук, 36 років