Вступ

Існує чотири основні напрямки застосування ЕМС у спортивних тренуваннях:

Перше – досягнення максимального рівня м'язової сили; друге – засіб відновлення; третє – інструмент реабілітації; четверте – навчання моторно-рухової функції м'язів.

Міостимуляція надзвичайно ефективна для відновлення та профілактики травм (наприклад, при розтягненні м'язів підколінного сухожилля). Крім того, ЕМС сприяє покращенню продуктивності, завдяки оптимальному співвідношенню роботи «швидких» та «повільних» волокон у структурі м'язу.

Інтегрування ЕМС в план тренувань

Зараз найголовніше завдання спринтерів – грамотне інтегрування сеансів ЕМС у програму тренувань. Силове тренування з використанням міостимулятора має співпадати з максимальним рівнем навантаження, яке спортсмен застосовує у тренуваннях.

Інтегрування Compex у план тренування має здійснюватись поетапно з метою поступового розвитку робочого навантаження. Застосовуйте міостимулятор протягом другого та третього тижня кожного три тижневого тренувального періоду з високоінтенсивними тренуваннями. У мене тренування з розвитку швидкості з подальшим підняттям штанги проводилися в понеділок, середу та п'ятницю, а тренування на витривалість – у суботу (на вівторок та четвер, відповідно, заплановані тренування з низьким рівнем інтенсивності з вихідним у неділю), тому я застосовував ЕМС у понеділок, середу та п'ятницю. Разом: 12 сеансів ЕМС із Compex протягом усього етапу тренувань.

Вибір груп м`язів

Програму «Сила» важливо застосовувати на максимально терпимому для спортсмена рівні на чотириголових м'язах, задній поверхні стегна, сідницях та м'язах, що випрямляють хребет. Ці групи м'язів відіграють головну роль розвитку стійкості в ділянці тазостегнового суглобу, де, в умовах максимальної швидкості, рівень потужності в сім разів вищий, ніж навколо будь-якого іншого суглобу.

М'язи пресу також можна тренувати, але вони відповідальні радше за обертальний рух та первинну підтримку, ніж за силу, і підходять для традиційних тренувань з частими повторами.

Підготовка до індивідуальних сеансів тренувань

Найкраще провести один сеанс міостимуляції наприкінці дня, щонайменше за 2 години до виконання іншої роботи з м'язами. Я зазвичай проводжу сеанс увечері, перед сном. Дуже добре, що з Compex це можна зробити вдома, крім того, такі сеанси пізніше сприяють розвитку гормону росту під час сну.

Використовуйте гарячий душ як розігрів за 1 годину до сеансу. Збільшення кровотоку в м'язах після душу сприяє розігріву м'язових рухових нейронів, що, у свою чергу, знизить електричний опір і зробить їх більш сприйнятливими до міостимуляції.

Увага! Ніколи не стимулюйте м'язи антагоністи одночасно з міркувань безпеки. Спортсмен повинен завжди контролювати інтенсивність скорочення, тому що рівень інтенсивності є дуже індивідуальним для кожної людини, залежно від типу волокна, розподілу жиру (жир є ізолятором), розміру м'язів та історії травм.

Сеанс

Почніть сеанс міостимуляції з Compex програмою «Розминка» протягом трьох-п'яти хвилин для розминки м'язів перед початком основної програми та силових тренувань.

Застосування програми "Капіляризація" в режимі пульсації протягом десяти-двадцяти хвилин з низьким рівнем інтенсивності сприяє відновленню, стимулюючи кровообіг, і підвищує щільність капілярів.

Бодібілдери часто застосовують ЕМС для коректного перерозподілу м'язів. Наприклад, якщо верхня частина тіла спортсмена слабка порівняно з ногами, то ЕМС використовуватиметься для підтримки м'язів ніг, а спортсмен у цей час зможе зосередитись на тренуванні зі штангою.

Джерело