Бріттані Сміт, легкоатлетка, (США)

Ви можете скоротити свої м'язи - по суті, процес полягає в тому, щоб надіслати імпульс струму до нервових волокон, які запустять рухові нейрони та спричинять сильне м'язове скорочення. Це називається НМЕС – нейром'язова електростимуляція. Все те ж саме може зробити невеликий апарат у вас руках: йдеться про НЕМС стимулятори від Compex – компанії, що присутня на світовому ринку фізіотерапії та електростимуляції вже понад 30 років.

Отже, чому варто спробувати міостимуляцію?. По-перше, вона допомагає швидше одужати після отриманої травми. По-друге – швидше відновитись після виснажливих тренувань і навіть збільшити продуктивність у тренуваннях, завдяки якісному зростанню фізичної активності певних частин тіла.

І все це цілком безболісно – якщо не брати до уваги відчуття поколювання, до якого ви швидко звикнете. Я можу це підтвердити; я тестувала повні комплекти двох видів електростимуляторів Compex Sport Elite (SP4.0) та Compex Wireless (SP8.0).

Що роблять апарати Compex?

Електроди апарату Сompex охоплюють руховий нейрон по всій його довжині, таким чином можна відчути повне скорочення м'язу так само, як в процесі 100% природного скорочення м'язу.

За словами старшого директора з продажу та розвитку комунікації з клієнтами Compex Брендона Хірна, середня величина показника скорочення м'язів може становити близько 25-40% сили, тоді як у спортсменів із накачаними м'язами (наприклад, кросфітер Філ Хіт – який, до речі, вже активно застосовує Compex у своїй практиці) може досягти показника близько 65% – стверджує Хірн.


Застосування Compex схвалено FDA (Управлінням з продовольства та медикаментами, США) для багатьох цілей, у тому числі для збільшення обсягу , сили та потужності м’язів, досягнення вищого рівня вибухової сили та швидкого відновлення м'язів. І клінічні дослідження доводять, що спортсменам вдалося збільшити обсяг м'язової маси, силу та витривалість м'язів протягом кількох тижнів, доповнюючи програму своїх тренувань сеансами міостимуляції; крім того, було доведено, що апарат швидше виводить молочну кислоту з м'язів та швидше повертає до активного життя, ніж при застосуванні традиційних методів відновлення або повної відмови від фізичної активності.

Чому спортсмени використовують Compex?

Спортсмени високого рівня, такі як Філ Хіт використовують Compex для якісного нарощування сили м`язів. «Якщо ви хочете підняти більше, вам потрібно залучити правильні м'язи та більше м'язових волокон», – пояснює Хірн.

Хірн використав апарат в процесі реабілітації спортсменки Кроссфіт ігор Лорен Фішер у період, коли її нога була загіпсована внаслідок травми щиколотки. Вони вирізали маленький отвір у її гіпсі, щоб помістити електрод для електротерапії. «Електростимуляція запобігає атрофії», - пояснює Хірн. Це дало змогу Лорен повернутися до активної роботи в спорті в дуже стислі терміни.


Мет Фрейзер, чемпіон Кроссфіт ігор 2016 року, володар титулу «Найсильніша людина світу»: «Compex – значна частина мого тренування. Він простий та ефективний у використанні інструмент для тренування та відновлення. Я досить часто застосовую цикли силових та реабілітаційних програм – особливо на чотириголові м'язи до та після тренування, щоб допомогти відновленню в процесі моєї травми щиколотки, яку відчуваю час від часу».


Відмінність між апаратами

Комплект електростимулятора Compex має основний перелік вбудованих програм (отже, не потрібно ні про що здогадуватися): програма Витривалість розроблена для того, щоб підвищити стійкість до тривалої аеробної втоми, сприяючи зростанню повільних м'язових волокон протягом 45 хвилин. Опір передбачає витривалість і силу, активуючи зростання як повільних, так і швидких волокон для бігу і силової тяги лише за 12 хвилин.Сила підвищує чисту м'язову силу більш ефективно, ніж важка атлетика, та знижує ризик травмування м'язів, суглобів та сухожилля за 20+ хвилин. Програма Вибухова сила покращить стрибок у висоту завдяки розвитку здатності до виконання коротких активних періодів вибухової сили м'язів без напруження пліометрики; з цією програмою ви будете працювати дуже швидко, виконуючи такі вправи, як стрибки, спринт та кидки. Потенціювання розігріває ваші м'язи, доводячи їх до максимального робочого потенціалу, без звичайної стомлюючої розминки. Активне відновлення допомагає зменшити біль та розслабляє м'язи після тренування, усуваючи молочну кислоту з м'язів лише за 7 хвилин, каже Хірн; ця програма по суті не скорочує ваші м'язи, але сильно збільшує кровообіг та ідеально підходить після змагань, гонок та енергійних тренувань. Капіляризація теж не скорочує ваших м'язів; програма запускає струм певної частоти, призначений для насичення киснем м'язів перед тренуванням та зростання кровообігу. Масаж покращує кровообіг і транспортування кисню через кровоносні судини.

Простота у використанні

Для того, щоб користуватися апаратом Compex, вам не потрібно мати сертифікат з фізіотерапії, але обов'язково потрібно прочитати інструкції та посібник із розміщення електродів для досягнення найкращих результатів.

Найбільша відмінність, яку можна помітити між двома апаратами, це панель управління. Бездротовий апарат зручніший у використанні. Світлодіодний екран спалахує при увімкненні, та відразу видно меню налаштувань. Вибір потрібного параметру, ділянки вашого тіла та налаштування інтенсивності опору інтуїтивно зрозумілі та прості.

Дротовий Sport Elite (SP4.0) потребує трохи більше часу, щоб звикнути. Іноді можна ненавмисне вимкнути пристрій, намагаючись запустити програму, тому потрібен певний час, щоб звикнути до елементів керування. Але це дрібниці.

Перше враження

Зустрівшись з Хірном, я протестувала пристрій Wireless (SP8.0). Розмістивши електроди на наших біцепсах, ми разом застосували програму Опір. Сидячи в кріслі, поклавши руки на стегна долонями вгору, Хірн почав тренування. Інтенсивність струму була досить сильною і Хірн описує це як відчуття укусу, хоч і комфортного. Спочатку ваші руки, ймовірно, будуть безконтрольно смикатися у відповідь на енергію, що гуде, що проходить через тіло (принаймні, з моїми руками відбувалося саме так.). Скорочення мають бути сильними, але завжди залишатися на терпимому рівні.

З цього моменту починається програма. За словами Хірна, вам потрібно лише 6-10 фаз (!) скорочення для достатнього тренування! Під час фаз «відпочинку» я розслабляла руки – інтенсивність автоматично знижується до 50 відсотків під час кожної фази спокою, з метою покращення кровотоку та підвищення швидкості відновлення. Щойно робоча фаза починалася знову, Хірн підвищував рівень інтенсивності стимуляції, щоб залучити більше м'язових волокон. Головна мета полягає в тому, щоб поступово продовжувати підвищувати інтенсивність на кожному тренуванні. Зверніть увагу, межа становить 999 мА за потужністю!

Тренування тривало лише кілька хвилин. «Через два дні біцепси болітимуть так, як ніколи раніше не боліли», - сказав Хірн. Він не жартував. Наступного дня я відчула сильний біль, до другого дня я була не в змозі випрямити руки, це було відчуття, схоже на проведене «скаженого» силового тренування. Я була особливо вражена програмами масажу та активного відновлення, вони були дуже доречними.

Як використовувати під час тренування / у повсякденному житті

Електростимулятори можна використати щодня. Використовуйте їх для розігріву м'язів під час розминки та активізації м'язів після тривалого знерухомлення. За словами Хірна, якщо ви хочете тренуватися з електростимулятором, його можна використовувати не частіше 3 разів на тиждень для кожної групи м'язів.

Програми відновлення краще використовувати через дві години після тренування, але перед сном - ідеальний варіант. Такий варіант ідеальний тому, що, наприклад, у чоловіків спостерігається різкий стрибок гормону росту та тестостерону у нічний час, що допомагає спалювати жир та нарощувати м'язи. «Перед сеансом електростимуляції можна прийняти душ, щоб шкіра була чистою для електродів, м'язи були теплими, а кровоносні судини максимально відкритими, що знизить опір електричному струму, покращить скорочення та забезпечить гарне відновлення та стимуляцію.

Хочете, щоб обсяг литок був більшим? Покладіть штангу на спину та робіть вправи на підйом литок із прикріпленими на них електродами; цього більш ніж достатньо, щоб усунути слабкість м'язів та прискорити їх ріст та збільшення обсягу.

Якщо ви граєте у футбол, граєте у чемпіонаті з друзями або берете участь у змаганнях, використовуйте програми масажу або попереднього розігріву, щоб ваші м'язи були готові до роботи під час перерв.

Якщо ви подорожуєте літаком, використовуйте програми масажу або попереднього розігріву, щоб під час польоту м'язи ваших ніг були насичені киснем.

Перенапружили м'язи під час тренувань? Доповніть сеанси електростимуляції охолодним компресом з льодом або проведіть сеанс програми Масаж або Активного відновлення.

Дізнатися більше про лінійку апаратів Compex можна за посиланням