Як правильно харчуватися, щоб не набрати  зайвої ваги?. Пропонуємо корисні поради фітнес тренера; руйнуємо найпоширеніші стереотипи стосовно харчування. Цю статтю варто прочитати прихильникам фітнес тренувань та здорового способу життя.


Не вживайте вуглеводів, щоб схуднути

Насамперед, варто розуміти, що збалансованість – найважливіше в здоровому харчуванні. Якщо в процесі харчування ви отримуєте більше калорій, ніж їх спалюєте, то, очевидно, будете набирати вагу. Однак, якщо спалюєте більше калорій, ніж отримуєте з їжею, то схуднете. Вага тіла не зміниться, якщо отримуєте стільки ж калорій, скільки спалюєте під час активних занять фітнесом.

Якщо 2 000 калорій - це норма харчування, що потрібна для функціонування організму, то, теоретично, можна харчуватися бутербродами, але таке харчування матиме шкідливі наслідки для організму та фігури.

Вуглеводи є одним з основних джерел поживних речовин для нашого організму, але їх вживання не призводить до появи зайвої ваги, тоді як вживання надмірної кількості білків та жирів може точно додати зайвих калорій та збільшити об’єм талії.


Тренування натщесерце сприяють схудненню

Тренування на пустий шлунок – не найкраще рішення. Якщо тренуватися натщесерце, то організм буде змушений більше виснажуватись, оскільки залучатиме більше ресурсу, а це, ймовірно, стане причиною виснаження м'язів та руйнування м`язової тканини. Така ситуація є шкідливою для організму. Як варіант, за 1 годину до тренування можна з`їсти незначну кількість їжі, що містить білки та жири. Адже вашому організмові потрібне «паливо» для інтенсивних тренувань або фізичних зусиль.


Випити склянку соку –фреш – це те саме, що з`їсти свіжий фрукт

Така думка є неправильною з двох причин. По –перше, якщо п`єте сік, то це означає, що волокна фруктів зруйновані, як наслідок, отримаєте менше поживних речовин та не отримаєте переваг, які забезпечує для організму вживання клітковини.

Існує ще один аспект, на який варто звернути увагу – кількість фруктів, що потрібна для приготування соку, Ймовірно, щоб приготувати 1 склянку апельсинового соку, вам знадобиться 5 апельсинів, а це, у підсумку, означає «спотворений енергетичний баланс».


Протеїнові добавки у формі порошку підвищують ефективність схуднення

Протеїнові добавки у формі порошку це – не ліки, тому що білки є в складі інших продуктах харчування (курятині, яйцях і т. ін). Такі добавки у формі порошку лише дають можливість заощаджувати час та зусилля, коли йдеться про потребу вживання білка після виснажливого тренування. Іноді можна вживати білкову добавку замість того, щоб брати з собою шматок курятини, якщо ви не зголодніли після виснажливого тренування.

Увага! Протеїнові добавки ні в якому разі, не можуть замінювати вам страви з білка у раціоні! Більшу частину білків, які потрібні для функціонування організму, люди отримують в процесі вживання їжі. Порошкові добавки краще вживати лише зрідка, після особливо виснажливих тренувань або фізичних зусиль.                                                                                           


Білки для веганів значно поживніші, ніж звичайні

Існує хибна думка, що продукти для веганів – корисніші та завжди кращі для організму, оскільки їх виробництво спричиняє менше шкоди для навколишнього середовища.  Білки для веганів містять багато антинутрієнтів, які не дозволяють організмові засвоювати всі поживні речовини, які отримуємо в процесі прийому їжі.  Не варто думати, що бути веганом – це погано, просто білок для веганів нічим не кращий за звичайний. Якщо надаєте перевагу продуктам харчування для веганів, будь ласка, стежте за показником мікронутрієнтів у своєму організмі, щоб запобігти дефіцитові.   

Вживання яєць має шкідливий вплив на рівень холестерину в організмі

Ваші внутрішні органи працюють постійно. Якщо в організмі буде надлишок холестерину, то його синтез знизиться. З іншої сторони, якщо холестерину в організмі буде недостатньо, то організм сам вироблятиме його більше та інтенсивніше. Як правило, організм добре регулює рівень холестерину, і не має значення чи ви з`їдаєте 1, 2, 3 або ж 6 яєць в день.

Порада: якщо у вас  є проблема з рівнем холестерину, то  слід звернутися за консультацією лікаря та бути обережними з харчуванням або дотриманням дієти.


Не їжте після 18:00, якщо хочете схуднути

Зазвичай, близько 90% людей тренуються після роботи, а саме з 17 до 20 години. Для того, щоб відновитися швидше та ефективніше, вам потрібне повноцінне харчування та сон.

Якщо ви тренувалися пізно, а потім не їсте, тому що чули, що їсти після 18:00 шкідливо, то відновлення організму не буде оптимальним. Якщо ви не пізно проводите тренування, то енергетичний баланс все одно буде не повним, якщо є відчуття голоду. Якщо йдеться про схуднення, то справді, потрібно вживати стільки калорій, скільки потрібно організмові для досягнення ваших цілей.

Якщо у вас було пізнє вечірнє тренування і ви не хочете їсти повноцінну тверду їжу в цей час, то можна замінити її багатим на протеїни напоєм, наприклад, смузі. Однак, не рекомендуємо лягати спати на голодний шлунок, особливо після тренування. Ви не зможете заснути спокійно, а вашому організмові буде важче відновитися.


Біле м'ясо – корисніше для вживання, ніж червоне

Так, з точки зору «виробництва», біле м`ясо дуже корисне для здоров`я, але червоне м'ясо потрібне для правильного функціонування організму, не менше. Дієтологи рекомендують їсти приблизно 750 гр. червоного м`яса в тиждень. Червоне м`ясо потрібне для організму, так само, як біле, але це - не найкраще джерело білків, тому не доцільно їсти більше, ніж 750 гр. червоного м'яса в тиждень.


Енергетичні напої це –чудово для результативності тренувань

Наполегливо не рекомендуємо вживати енергетичні напої для підвищення результативності тренувань або виступів на спортивних змаганнях. Енергетичні напої містять кофеїн та енергетичні компоненти. Випивши енергетик, ви, звісно ж, відчуєте більше сили та впевненості перед тренуванням, однак насправді, ви заплатите (доволі дорого) компанії, яка виготовила енергетик, що по суті, забезпечує короткотривалий ефект і не потрібен вам.

Якщо справді, необхідна «підзарядка» перед тренуванням, то краще візьміть філіжанку запашної кави. Проте, давайте скажемо відверто, ваша внутрішня мотивація це – найкраща «підзарядка» для результативного тренування. Якщо маєте бажання тренуватися, то це працює краще, ніж будь- який енергетичний напій.

Скористайтеся можливістю онлайн консультації із тренером міостимуляції, нутріціологом Compex, щоб досягати поставлених цілей тренування швидше та ефективніше.  

Джерело