За часів Середньовіччя тривалість життя була лише 40 років. Сьогодні цей показник досягає 84,5 років для жінок та майже 78 років для чоловіків. Це значне зростання є наслідком багатьох факторів (розвиток медицини, якість харчування, гігієна тощо), які покращили загальний стан здоров'я в цьому віці. Проте організму потрібно допомагати протягом усього життя, і навіть у літньому віці потрібно дбати про свою фізичну форму.


Покращення роботи м'язів, полегшення болю та м'язового напруження або активації кровообігу дає змогу людям літнього віку покращити фізичний стан та якість життя, а в певних випадках і запобігти негативним наслідкам вікових змін.

A. СУДИННА СТИМУЛЯЦІЯ

Симптоми важкості в ногах – це втомливе та/або болісне відчуття, яке добре знайоме особливо жінкам, адже це відчуття виникає так часто наприкінці важкого дня, який ви провели на ногах. справді, гормональні зміни, до яких схильна кожна жінка, послаблюють стінки вен, а також клапанів у них, які відіграють ключову роль у венозному поверненні крові. Для жінок характерно і навіть звично, якщо венозно-судинні порушення виникають частіше або стають або більш вираженими після менопаузи. У чоловіків, як правило, не виникає венозно-судинних порушень до шістдесяти років. Проте спека, тривале сидіння або стояння можуть прискорити цей процес.

Коли з'являються відчуття болю, тяжкість і напруження в ногах, можна запропонувати 2 простих рішення: покласти ноги на валик, щоб вони знаходилися в піднятому положенні або ж щоденні півгодинні прогулянки пішки.

Суть першої рекомендації в тому, щоб змінити роль гравітації, що замість чинити опір підйому крові у венозній судині, стає союзником у просуванні потоку венозної крові до серця. Якщо Вам до вподоби друга рекомендація, то в цьому випадку відбувається прокачування м'язів та скорочення великих глибоких вен, які просувають кров до серця.

Головною перевагою Compex є можливість об'єднати обидва рішення завдяки проведенню сеансу електроміостимуляції, коли ноги знаходяться в піднятому, зручному для вас положенні. М'язова активність, спричинена стимуляцією, забезпечує венозний приплив крові, а ефективність цього процесу збільшується у рази.

Програма: Важкість у ногах (Активне відновлення або Розслаблюючий масаж, залежно від моделі стимулятора). Надзвичайно м'яка та комфортна стимуляція м'язів литки активізує прокачування м'язів, а останні 7 хвилин сеансу проводить розслабляючий масаж, що усуває напруження м'язів.

Тривалість лікування: Сеанси можна повторювати залежно від рівню інтенсивності болю.

Процедура лікування: Можна виконувати програму кожен день, коли виникають неприємні больові відчуття. (Краще провести сеанс наприкінці дня).

Розміщення електродів:


Положення тіла: Займіть зручне для вас положення, сидячи або лежачи; бажано, щоб ноги знаходилися в піднятому положенні.


Регулювання рівня інтенсивності

Потрібний ефект: Отримати добре видимі м'язові посмикування. Відчуття при цьому мають залишатися комфортними та безболісними. Необхідно збільшувати інтенсивність до тих пір, поки не отримаєте реакцію у відповідь м'язів, що нагадує удар або сильну вібрацію, яку інакше називають м'язовими посмикуваннями.

Ця м'язова активність дуже відрізняється від справжнього скорочення, схожа на насос, що спричиняє сильне зростання кровообігу в м'язі, що стимулюється. Коли людина підвищує рівень інтенсивності, м'язовий ритм спочатку стриманий, а потім стає більш вираженим, коли м'язовий відгук стає максимальним. Можна підвищувати інтенсивність, але пам'ятайте, що надмірна інтенсивність не забезпечує додаткових переваг.

Для пристроїв, оснащених технологією mi-RANGE, зона інтенсивності, що забезпечує оптимальну стимуляцію, вказана на екрані:

 - На моделі SP 4.0 є невеликий курсор, що вказує на оптимальний рівень інтенсивності, який необхідно підтримувати на максимально терпимому рівні.

- На моделях Fit 5.0 та SP 6.0 збільшіть інтенсивність доти, доки не буде написано «Знайдено оптимальний рівень інтенсивності». При цьому, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність до вищого рівня, щоб посмикування були більш вираженими.

- В апараті SP8.0 вбудовано функцію AUTORANGE, яка автоматично регулює інтенсивність, і як тільки ваш індивідуальний рівень інтенсивності знайдено, він буде встановлений як «оптимальний рівень інтенсивності».

При цьому, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність до вищого рівня, щоб посмикування були більш вираженими.

Біль – це сигнал, яким не можна нехтувати. Якщо він надто виражений та/або триває надто довго, рекомендується звернутися до лікаря.

B. ЗНЕБОЛЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ НЕЙРО М'ЯЗОВОЇ ЕЛЕКТРОСТИМУЛЯЦІЇ

Проблема полегшення болю, якій раніше не надавали значення, зараз є пріоритетом медицини як професії. Саме в цьому контексті застосування нейром'язової стимуляції досягло значного розвиту та стало загальноприйнятою методикою, яку щодня застосовують фізіотерапевти для лікування пацієнтів, які відчувають біль. А з віком «маленькі болячки» стають дедалі частішими та можуть впливати на комфорт та якість життя.

Найчастіше відчуття болю у людей літнього віку виникають внаслідок старіння сполучних тканин і структур організму (хрящів, міжхребцевих дисків хребта), а також опорно-рухового апарату (м'язів, сухожиль і т.д.).

Вкрай рідко людині у віці 50-років вдається уникнути ознак остеоартриту, що можуть виявлятися у вигляді короткочасних больових відчуттів. Ці відчуття усуваються досить легко та якісно за допомогою м'язової електростимуляції. Звичайно ж, якщо біль гострий і не проходить протягом тривалого періоду, це сигнал, яким не можна нехтувати і слід проконсультуватися зі своїм лікарем, оскільки лише лікар може встановити діагноз і призначити відповідні методи лікування.

В основному, є 2 види лікування для зменшення болю:

Програма Знеболення ТЕНС, яка іноді називається Керування болем, полягає у природному впливові на ділянку болю, що схоже на відчуття, яке відчуває кожна людина, коли розтирає травмовану ділянку, наприклад, після удару. Цей тип програми підходить для зменшення болю в суглобах, наприклад, спричинених остеоартритом, больовим запаленням нерва (ішіас), а також будь-яким болем не м'язового походження.

Програма «Біль у спині» діє 2 різними способами. Перший працює за рахунок збільшення виробітку ендорфінів – природних речовин з аналгетичним ефектом, а другий – завдяки значному збільшенню кровообігу в зоні стимуляції. Цей тип програми є методом лікування болю в спині, який зазвичай виникає через постне напруження м`язів (контрактури).

Ще однією перевагою електростимуляції з ціллю знеболення є відсутність побічних ефектів, саме тому, застосування цієї методики дуже актуальне для людей, які не переносять побічні ефекти від лікування за допомогою фармакологічних препаратів.

ПРОГРАМА ЗНЕБОЛЕННЯ ТЕНС

Тривалість циклу: Протягом усієї гострої фази та збереження запальних ознак. Рекомендується проконсультуватися з лікарем, якщо покращення не виникає після першого тижня застосування.

Курс лікування: Щонайменше 1 сеанс щодня. Якщо потрібно, то сеанс можна повторити кілька разів протягом одного дня.

Розміщення електродів: Важливо зробити так, щоб ділянка м'язу, де виникають болльові відчуття, була максимально покрита електродами.

Приклад розміщення електродів для виконання програми Знеболення ТЕНС


Положення тіла: Займіть будь-яке, максимально зручне для вас положення


Регулювання рівня інтенсивності

Потрібний ефект: Отримати добре видимі поколювання у м'язах, але не болісні. Поступово збільшуйте рівень інтенсивності доти, доки не відчуєте добре виражене поколювання в м'язах. Зменшіть рівень інтенсивності електростимуляції, якщо скорочення м'язів надто сильне або некомфортне для вас.

На моделях SP4.0 і SP8.0, як тільки інтенсивність стає надто високою, і відбувається небажане скорочення м'язів, пристрій автоматично знижує рівень інтенсивності.

ПРОГРАМА БІЛЬ У СПИНІ (Ділянка попереку)

Програма Люмбаго: Люмбаго (або Деконтрактура залежно від моделі електростимулятора Compex)

Тривалість циклу: Протягом усієї хронічної фази, аж до повного зникнення больових ознак.

Рекомендується проконсультуватися з лікарем, якщо покращення не виникає після першого тижня застосування.

Курс лікування: Щонайменше 1 сеанс щодня. Якщо можливо, 2 сеанси на день з інтервалом не менше 10 хвилин відпочинку між сеансами.

Розміщення електродів:


Положення тіла: Займіть будь-яке, максимально зручне для вас положення:


Регулювання рівня інтенсивності

Потрібний ефект: Отримати добре видимі м'язові посмикування. Відчуття при цьому повинні залишатися комфортними та безболісними. Необхідно збільшувати інтенсивність до тих пір, поки не отримаєте реакцію у відповідь м'язів, що схожа на удар або сильну вібрацію, яку інакше називають м'язовими посмикуваннями.

Ця м'язова активність дуже відрізняється від справжнього скорочення, схожа на насос, що спричиняє значне зростання кровообігу в м'язі, що стимулюється. Коли людина підвищує рівень інтенсивності, м'язовий ритм спочатку стриманий, а потім стає більш вираженим, коли м'язовий відгук є максимальним. Можна підвищувати інтенсивність, але пам'ятайте, що надмірна інтенсивність не забезпечує додаткових переваг.

Для пристроїв, оснащених технологією mi-RANGE, зона інтенсивності, що забезпечує оптимальну стимуляцію, вказана на екрані:

  - На моделі SP 4.0 є невеликий курсор, що вказує на оптимальний рівень інтенсивності, який необхідно підтримувати на максимально терпимому рівні.

- На моделях Fit 5.0 та SP 6.0 збільшіть інтенсивність доти, доки не буде написано «Знайдено оптимальний рівень інтенсивності». При цьому, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність до вищого рівня, щоб посмикування були більш вираженими.

- В апараті SP8.0 вбудовано функцію AUTORANGE, яка автоматично регулює інтенсивність, і як тільки ваш індивідуальний рівень інтенсивності знайдено, він буде встановлений як «оптимальний рівень інтенсивності».

При цьому, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність до вищого рівня, щоб посмикування були більш вираженими.

Біль – це сигнал, яким не можна нехтувати. Якщо він надто виражений та/або триває надто довго, то рекомендується звернутися до лікаря.

C. ПРОФІЛАКТИКА СТАРІННЯ М'ЯЗІВ

Так само як інші органи, наші м'язи старіють поступово і у віці від 30 до 70 років ми втрачаємо близько чверті м'язової маси. Це м'язове старіння проявляється у дуже поступовому зниженні сили, що стає відчутним найчастіше після 50 років.

Ці ознаки явно виражені в людей похилого віку та проявляються у зниженні якості м'язових тканин, що призводить до погіршення ходьби, ходити стає все важче, а постава стає менш стійкою.

Серед багатьох факторів, що беруть участь у процесі старіння м'язів, бездіяльність або знижену активність часто пригадують найчастіше, але саме ці фактори можна насамперед виправити!

Електростимуляція призначена для часткової альтернативи добровільної фізичної активності, яка завжди дуже корисна для здоров'я в цілому та серцево-судинної системи зокрема, крім того, вона створює додаткову роботу у вигляді легких тренувань, адаптованих для запобігання старінню м'язів.

Таким чином, 2 сеанси на тиждень (3 для людей з підвищеним рівнем мотивації) програми Потужність тіла (Body power) слід проводити в ті дні, коли у вас немає фізичної активності. Це збільшить загальний м'язовий тонус, тонізує м'язи протягом тижня та уповільнить негативні наслідки старіння м'язів.

Програма: Потужність тіла

Тривалість циклу: 2-3 сеанси на тиждень протягом 6 тижнів

Розміщення електродів:


Положення тіла:


- Сядьте рівно на твердому стільці

- Зігніть коліна під кутом близько 90°

- Щиколотки повинні бути заблоковані, щоб запобігти розгинанню коліна під час сильних скорочень м'язів.

Регулювання інтенсивності:

Потрібний ефект: Спричинити потужні скорочення з використанням якомога більшої кількості м'язових волокон.

Важливо збільшувати інтенсивність до максимально терпимого та комфортного рівня! Це важливо, оскільки інтенсивність безпосередньо визначає відсоток м'язових волокон, залучених у роботу. Оскільки лише активна робота дозволяє досягти прогресування, необхідно завжди намагатися працювати якомога більше = підвищувати рівень інтенсивності, якомога вище.

Оскільки існує звикання організму до навантажень, ви повинні постійно збільшувати рівень інтенсивності протягом кожної сесії (наприклад, кожні 4-5 скорочень), а також від одного сеансу до іншого! Хороший спосіб зробити це – встановити ціль кожної сесії, щоб вона перевищувала рівень інтенсивності, досягнутий під час попередньої сесії!

Наприклад, уперше ви повинні досягти рівня інтенсивності не менше 100, а потім спробувати наблизитися до рівня близько 250. Часто спортсменам вдається досягти максимуму 999!

Увага: Збільшення рівня інтенсивності потрібно здійснювати лише під час фази скорочення!

Під час фази спокою рівень інтенсивності ділиться на 2 і вам не потрібно його збільшувати. Під час розминки та фази відновлення збільшіть інтенсивність до вираженого тремору м'язів, при цьому залишаючи комфортні відчуття. В апараті SP8.0 вбудована функція AUTORANGE, яка автоматично регулює інтенсивність, і як тільки ваш індивідуальний рівень інтенсивності знайдений, його буде встановлено як «оптимальний рівень інтенсивності».

- На дротових пристроях екран дисплею відображається так:



- На бездротових пристроях екран дисплею відображається так: