Вагітність особливий стан жінки. В цей період очікування нового життя можна залишатися активною, піклуючись не лише про власне здоров`я та підтримку гарної фізичної форми, а й гармонійний розвиток малюка. Далі знайдете корисні поради щодо безпечних занять фітнесом та харчування прихильниці фітнесу, письменниці, блогерки, активної матусі.

Адаптація у період вагітності

Навіть якщо вам подобаються фітнес-тренування щодня, під час вагітності ви станете повільнішою. Це цілком нормально, не варто хвилюватись з цього приводу. Як адаптувати тренування таким чином, щоб усе відбувалося якнайкраще?

Перш за все, варто пам'ятати, що під час вагітності варто утриматися від занять певними видами спорту. Будь –які удари можуть негативно вплинути на вашу дитину, наприклад, якщо займаєтесь бігом або стрибками. Якщо вам до вподоби кардіо тренування, то можна підвищити рівень пульсу, не вдаючись до стрибків, наприклад, на еліптичному тренажері.

У суспільстві побутує точка зору, що не можна тренуватися під час вагітності. Це не зовсім так! Можна творити дива зі своїм тілом під час вагітності, залишаючись, при цьому, в гарній психологічній та фізичній формі. Очевидно, що на цьому етапі життя ви не виходите за межі своїх можливостей і не потрібно прагнути результативності.

Якщо хочете тренуватися під час вагітності, то переконайтеся, що робите це правильно. В цей період життя дотримуйтеся рекомендацій лікаря. Саме лікар може дати вам найкращу пораду, щодо правильності фітнес - тренувань, поки очікуєте народження малюка.

Чи вдалося вам підтримувати внутрішню мотивацію весь час, незважаючи на всі зміни, що сталися з вашим тілом?


Якщо спорт справді подобається, то не думаю, що залишатися активною це настільки складно. Ви повинні сприймати тренування, наче веселу забаву в цей час. Якщо не хочете або не маєте змоги відвідувати тренажерний зал, то можна спробувати зайнятися новими видами спорту. Для мене це було плавання і я почувалася чудово. Саме тому, закликаю вас використати цей період вашого життя, щоб відкрити нові можливості, які можуть вам сподобатися та бути корисними у довгостроковій перспективі.

В період вагітності тіло змінюється, жінка не може цьому зарадити, адже це природний процес. Коли настав «поворотний момент», з'явилося розуміння, прийняття того, що ваше тіло змінилося?

Спочатку це мене трохи лякало, тому що цей процес неможливо контролювати. Але вагітність це – надзвичайно чудовий досвід. Насправді, ви достатньо швидко приймете зміни, що сталися у вашому тілі. Насолоджуйтесь цим досвідом! Стати мамою значно важливіше, ніж страх втратити пружний прес на декілька років. Навіть зважаючи на те, що ваше тіло зміниться після того, як дитина з'явилася на світ, чим раніше ви приймете та полюбите себе такою, як ви є тут і зараз, тим легше вдасться пройти та сприймати позитивно період змін.

Як прихильниця фітнесу, ви, мабуть знаєте, що харчування впливає на результати тренувань та фігуру. Як змінився цей аспект в період вагітності і як ви стежили за тим, щоб не набрати зайвої ваги?

Знаєте, фітнес –тренування ніколи не спричиняли складнощів для мене. 70% прогресу та результативності тренувань залежить від вашого харчування. Єдине до чого варто ставитися обережно, це – вживання цукру –рафінаду. Незалежно  від того, чекаєте ви дитину чи ні, цукор спричиняє шкоду для здоров`я. Під час вагітності варто особливо уникати вживання цукру. Стосовно інших аспектів харчування, не варто сильно хвилюватися.

Переконайтеся, що їсте високоякісні продукти, вживайте корисні жири, що необхідні для росту та формування малюка. Завжди пам'ятайте: те що ви вживаєте в їжу буде впливати на здоров'я дитини.


Відновлення після народження малюка

Коли саме ви змогли знову займатися спортом після пологів?

Звісно, жіночому організму потрібен певний час на відновлення після пологів. Це може тривати впродовж 1 -2 місяців залежно від того, як проходив процес вагітності. Перед тим як повернутися до бігу та стрибків, вашим найкращим порадником може стати еліптичний тренажер.

Мені було дуже зручно використовувати міостимулятор Compex. Це – фантастичний прискорювач, що допомагає повернути ідеальну форму м`язів пресу. Він пропрацьовує м`язи глибше, ніж звичайне тренування. Це зручно, можна швидко бачити результати для своєї фігури після пологів.

Увага! Міостимуляція вважається відносним протипоказанням під час вагітності, тому перед початком сеансу проконсультуйтеся з лікарем.  Cеанс проведіть лише під наглядом тренера Compex!

Кожна мама знає, що догляд за дитиною, це – постійний процес. Як ви вирішуєте такі проблеми, як нестача сну, перерва в тренуваннях і т. ін?

Мені подобається тренуватися зранку, перед сніданком. Так найкраще, тому що я сильно втомлююся впродовж дня, навіть якщо дитина спить. Був період, коли траплялися труднощі з мотивацією для фітнес –тренувань. Вставати вдосвіта і займатися спортом – це був єдиний спосіб змусити себе працювати. Виглядало це, приблизно так: «Ну що ж, зараз 5:30 ранку, я прокинулась, давай тепер з максимальною користю проведемо наступну годину, адже ти знаєш, що не зробиш цього вдень».

Можна використати цей час і можливість, щоб знову спробувати нові види спорту. Не хвилюйтесь, що не вкладаєтеся в розпорядок дня. Якщо у вас є діти, то наявність розпорядку дня – лише омріяна і не дуже реальна перспектива. Навчіться пристосовуватися до ситуації і все буде гаразд.

Наскільки швидко вам  вдалося повернутися до своїх звичок у харчуванні після народження дитини, це було складно?

Годування грудьми не відразу дасть можливість повернутися до звичного режиму харчування. Організму жінки потрібен жир, щоб вироблялося достатньо молока. Очевидно, вам захочеться їсти більше та частіше, однак це природна потреба організму в період годування дитини грудьми та продукування молока. Стежте, щоб харчування було збалансованим, здоровим. Найголовніше – уникайте вживання цукру і все буде гаразд.

Давайте завершимо розмову на позитивній ноті. Дайте будь ласка пораду молодим жінкам, яким складно сприйняти зміни своєї фігури та тіла в період вагітності

Коли жінка стає мамою, то акцент уваги змінюється із «себе» на «своїх дітей». Ви «переміщуєте» частину турботи з якою піклувалися про своє тіло. Сприйняття цього факту –дуже індивідуальне для кожної жінки і відбувається по –різному.

Подумайте про те, що стати мамою це – найважливіший статус.  Приймайте себе такою як ви є. Якщо постійно тренуйтеся, рухайтеся вперед,  щоб стати «кращою версією себе», то перебуваєте на правильному шляху і можете пишатися собою. Посмішка та обійми дітей щоранку дорожчі та важливіші за найкращу форму м'язів пресу. 

Джерело