Моє ознайомлення з Compex

Вперше я відкрив для себе електростимуляцію м'язів Compex минулого року на змаганнях з триатлону у Лондоні. Пригадую моменти мого забігу. спочатку я мало не потонув, мене нудило, і я не розумів, що відбувається. Пробігши дистанцію, я просто впав у найближче крісло. Це крісло було біля стенду Compex. Так – еврика! Я відкрив для себе новий тип відновлення.

У карколомному заціпенінні я нарешті ліг на підлогу, піднявши ноги на крісло. Невиразно пригадую відчуття холоду в ногах, потім посмикування, що ж відбувалося?

Під час бігу протягом всіх трьох дистанцій, я відчував спазми в кожному м'язі ніг, це було досить звично в цей період. Мої чотириголові м'язи були надзвичайно спазмові після завершення бігу на дистанції 10 км, тому мені підключили електроди Compex цілеспрямовано до цих м'язів.

Прилад налаштований на програму «Відновлення після змагань», яка стимулює незначні скорочення всередині м'язу. Коли м'яз скорочується, то стискаючи вену, штовхає венозну кров назад до серця, усуваючи непотрібні метаболіти з м'язів, таким чином прискорюючи відновлення [ред.: Вибачте, якщо ця інформація звучить технічно, Джеймс, справді, трохи дослідник].

Наступного дня мене боліли сідниці, ікри, стегна, м'язи верхньої частини тіла, а ось у чотириголових м'язах - жодного болю... Адже, як правило, саме у цих м`язах найгірші відчуття. Я впевнений, що трапилося диво, і саме це спонукало глянути на Compex докладніше.

Пригадуючи попередні 9 місяців, коли у нас були дні тренувань, ми взяли прилади і почали справжні випробування.

Перш ніж я продовжу, варто згадати, що це не іграшки та використання цих медичних приладів для реабілітації контролюється Управлінням продовольства та медикаментів у США. Отже, перейдемо до специфіки бесіди.

Використання приладу на практиці

У день тренувань нам рекомендували звернутися до лікарів – фізіотерапевтів та хіропрактиків, а також професійних спортсменів. Ранкові лекції базувалися на теорії та історії електростимуляції м'язів. До обідньої перерви ми отримали багато «розумових тортур» від двох моїх колег. Ми спробували як працюють різні налаштування, які призначені не лише для того, щоб допомогти відновитися, але й надати сили. Ми помітили, що це зовсім не виглядало як «електрошок». Було просто дивне відчуття, що змушувало м'язи посмикуватися і стискатися.

Після нашого дня в Гілфорді стало очевидним, що це були не іграшки. Із нами були серйозні професіонали. Проблема в тому, що ми були просто як діти. Повернувшись додому цього вечора, я захотів сам погратися з апаратом. З яких програм мені слід було почати? Ну, звісно ж, як вчинив би будь-який молодий хлопець, - із «Сили», «Опору», «Вибухової сили» та «Витривалості» – всі один за одним! О! І це за тиждень до змагань «Tough Guy» (біг по пересіченій місцевості), а оскільки там доведеться долати пагорби, то тренуємо гомілки!

Наступного ранку в мене відбулася цікава телефонна розмова з колегою Томом. Ми обидва не могли рухатися. Подумайте про гіршу крепатуру (м'язову гарячку), з якою ви колись стикалися, це було в 10 разів гірше. Кожне м'язове волокно зазнало крепатури. Наша помилка була в тому, що ми вважали себе сильнішими, ніж кілька шматків пластику з батарейкою… Як виявилося, це не так.

Наступні кілька днів я провів з приладом, застосовуючи програму «Зменшення болю в м'язах», щоб хоча б спробувати трохи рухатися. Я скасував усі заняття з Хіропрактики в Університеті. Я не міг ходити і щоразу відчував біль, торкаючись ноги в будь-якому місці. А про те, щоб дозволити себе масажувати, не могло бути й мови. За чотири дні нічого не змінилося. Я мусив піти до клініки. Муки, які я при цьому пережив, багато чого мене навчили. Після години масажу литок я майже міг ходити, але це була п'ятниця, а у мене змагання в неділю. Як я виживу! Ну, по-перше, я вибув з марафону і рано-вранці поїхав до Кембриджу, де тимчасово проживав. Після ще одного сеансу інтенсивного масажу нарешті я міг підніматися сходами, хоча це було нелегко. Наскільки важко буде на змаганнях?.

Вранці в день змагань я був переконаний, що помру, але ситуація швидко змінилася. Спринт від лінії старту був жахливим, але оскільки я використав холодну воду і ноги охолоджувалися, зі мною було все гаразд, я відчував полегшення в ликах і знову був людиною.

Висновок із цієї помилки – простий. Так, я можу кілька годин працювати з цільовою групою м'язів, але, можливо, не слід цього робити. І краще не нехтувати функцією "MI - сканування", доступною в Compex SP 8.0, яка сканує ваші м'язи та змінює інтенсивність тренувань на ту, яку ви можете витримати фізично... але ви ніколи не здогадаєтеся, що я зробив далі... Так, помилка номер 2, той самий результат.

Після змагань, “відремонтований”, я сів у понеділок на свій велосипед для посилених тренувань. На мою думку, однією з найкращих функцій електростимулятора Compex є програма “Опір”. Вона призначена для використання тоді, коли ви виконуєте звичайні тренувальні вправи. Отже, неважко здогадатися: я знову нашкодив собі та протягом тижня падав, піднімаючись сходами.

Варто згадати, що цього разу винен не прилад. У свої 21 я виявився зарозумілим бовдуром, який змусив своє тіло працювати за межею можливого і поплатився за це жорстокою ціною. Але чи змінив мене цей досвід? - Ні! Програма тривала лише 25 хвилин, включаючи розминку та охолодження, але після 8 хвилин, я, обливаючись потом, не міг дихати, в ногах було відчуття печіння. Я занепокоївся: після їзди на велосипеді протягом лише 8 хвилин, я ледве можу ходити… що відбувається?.

Відчуваючи латеральну та медіальну частини стегна в ділянці чотириголового м'язу, я отримував чіткі сигнали про те, що доведеться залишити велосипед ще до цілком заслуженої перерви для відпочинку. Це звучить досить просто, але я кинув би виклик тому, хто здатний на таку жорстокість. Я не можу описати це! Це просто жах!. Обливаючись потом, я впав на ліжко і одразу встановив програму «Відновлення після змагань». Знову я недооцінив шматок пластику з батареєю. Моєю безпосередньою реакцією було зателефонувати Томові та змусити його спробувати зробити те саме, і на моє превелике вдоволення, він теж нашкодив собі.

Ще кілька днів відновлення, і нічого не змінилося. Я був зіпсований, і подумки питав себе: навіщо до біса, ми робили це? Я щасливий, що був на середині бігової дистанції, немає потреби досягати кращого, середній результат це теж досить добре! Наближалася завершальна стадія марафону, і я тупо підписався напередодні марафонський біг з Бетом Альбон. Мені треба було рухатися, тому я перейшов на ослаблений біг, і це допомогло. Я сформулював теорію про те, що відновлювальний біг потрібен після кожного змагання.

1-й марафонський біг був важким, ми закінчили, але я почувався погано, протягом 6-ти годин подорожі, щоб дістатися місця мого проживання, я лежав, масажуючи сідниці електростимулятором Compex. Вперше мені довелося використовувати прилад правильно, без зарозумілості. Крім того, всіх розважали мої посмикування сідниць у вітальні. Я прокинувся свіжим, як маргаритка. Я був збентежений, але саме цього ранку я придбав прилад. Як так може статися?. Почуватися минулої ночі настільки втомленим, що спати на підлозі, а сьогодні - зовсім оновленим. Не було жодних нарікань. Варто додати, що я, трохи вагаючись, вишикувався на старті дистанції з марафонського бігу.

М'язи, які я напередодні ввечері тренував із Compex, були дуже жорсткими, так тривало перших 6 миль, але потім все нормалізувалося, і це була одна з моїх найкращих дистанцій марафонського бігу. Це був чудовий день!

Після бігу я попрямував на процедуру з Compex! Цього разу мої чотириголові м'язи та м'язи задньої частини стегна були у чудовій формі і мені знову хотілося бігти!

Програма приладу «Відновлення після змагань» – справжня знахідка. Я не міг би пробігти два марафони протягом двох днів, потім проїхати 60 миль на велосипеді у понеділок, а у вівторок – побігти на роботу до університету. За логікою цього не може бути, але це справді так і це сталося!

До цієї дати я завершив два марафони, 5 забігів бездоріжжям і багато інших важких дистанцій бігу, а відновлювався протягом декількох годин. Зараз я готуюся до посиленого 8-годинного марафону, який триватиме 8 днів у всій Греції.

Подивимося, наскільки дійсно хорошим є цей прилад. Звичайно ж, програми дуже «розумні», але у мене є дві улюблені: це вищезазначена програма «Опір», а також програма для стабілізації щиколотки, що призначена для профілактики вивихів. Як на мене, вона просто безцінна для спортсменів у бігу з перешкодами та бігу пересіченою місцевістю. Ця програма допомогла мені відносно швидко подолати усі незручності. Дуже популярна у світі велоспорту та олімпійців, вона дає змогу тренуватися на рівні аеробіки, без застосування вантажів, жодного навантаження на суглоби, без будь-якого шкідливого впливу. Інакше кажучи, ви можете тренувати м'язи навколо зламаної кістки, як правило, не впливаючи на неї. Це означає, що як тільки кістка відновиться, ви атлетично залишитеся на тому ж рівні, ніякої атрофії та потреби реабілітації м'язів. Звісно ж, перед тим, як спробувати таке, я радив би звернутися за консультацією до лікаря...

Список фахівців, які використали цей комплект програм для продовження тренувань та відновлення після серйозних травм, просто неймовірний. Альберто Контадор зміг повернутись у велоспорт через два тижні після відкритого перелому ноги, використовуючи функції Compex паралельно за допомогою фізіотерапевтів. Він повернувся, вигравши цю гонку, менш як за два тижні після аварії на великій швидкості на гірській трасі, тепер це історія.

Ще один приклад, британська гірськолижниця «Чеммі Аккот, яка теж застосовувала Compex для стимуляції м'язів правої ноги, щоб зупинити їхнє відмирання» (Газета «Daily Mail» 2011), після перелому у гірськолижній аварії. Список можна продовжувати нескінченно.

У спорті, де елітні гравці постійно зазнають травм, а для відновлення втрачених надій минають тижні в очікуванні, ці прилади можуть змінювати ваші індивідуальні досягнення та продуктивність! Ви обов'язково повинні застосовувати їх.

Однак є кілька негативних моментів:

– Електроди багаторазового використання часто забруднюються. Цю проблему можна вирішити за допомогою дитячих серветок або сухого рушника.

- Порізи та подряпини – досить звична справа у спорті. Але, повірте, ви не захочете проводити стимуляцію на пошкодженій шкірі! Де ж розв'язання проблеми? Думаю, може допомогти стрічка тейпа на ділянку подряпини, або ж можна трохи перемістити електрод від місця подряпини.

- Бездротовий чи дротовий апарат? Це ваш вибір. Бездротовий чудово підходить для свободи руху, коли налаштований на програму «Опір», ви можете пересуватися та відходити від приймача, але провідний має менші модулі, це теж додає більше комфорту. Зрештою, це - особистий вибір кожного та залежить від рівня вашого життя та фінансів. Особисто мені подобається все в бездротовому SP 8.0, його естетичні функції, тривалість заряду батареї, все це абсолютно досконале.

Однак можливо ціна SP 6.0. привабливіша. Він хоч і бездротовий, але має на 10 функцій менше, включаючи моє улюблене MI-сканування. Щодо батареї я не можу прокоментувати, але гадаю, що вони схожі. Що стосується цін, то так, це дещо дороговартісний комплект, однак ви ж не наркоман із його «дорогим видом спорту». То ж, умовно кажучи, це не настільки дороговартісно, як ви вважаєте, якщо ви доклали максимум зусиль, застосовуючи його.

Джерело: https://www.mudstacle.com/2015/05/compex-review-the-magic-of-electrostimulation.html