Автор: Адріен Раффо: Тренер, нутриціолог, експерт програм збалансованого харчування та спорту. Кожна людина харчується по – різному, залежно від часу доби. Організмові кожної людини властиві свій ритм та особливості. Пропонуємо концепцію харчування, основні правила вживання їжі для забезпечення правильного, оптимального обміну речовин, залежно від конкретного часу доби.

Головною ціллю такого принципу харчування стануть: схуднення, гарна фізична форма та самопочуття. Все це дасть можливість вести активний, здоровий спосіб життя, бути бадьорим, сповненим сил та оптимізму в будь –якому віці.

Варто звернути увагу, що організм людини не може і не повинен весь час перетравлювати їжу. Одні внутрішні органи людини краще працюють вдень, а інші – вночі. Наприклад, шлунок краще працює зранку та в першій половині дня, а нирки – вночі.

Для правильного обміну речовин потрібно дотримуватися певних правил. Основний принцип здорового, збалансованого харчування: Харчуватися по –різному залежно від часу доби. Потрібно не переїдати, але не відчувати голоду. У харчуванні важливо дотримуватися міри.

Не забувайте про те, що організм не однаково використовує протягом дня поживні речовини, які надходять в процесі прийому їжі.Певні поживні речовини організм використовує для отримання енергії, а інші – перетворюються в жирову тканину та накопичуються  у різних частинах тіла. 

Як харчуватися щоб схуднути?: Практичні поради

Увага! Концепція режиму харчування для схуднення буде оптимальною якщо  харчуватися 3 рази на день, бажано, приблизно в один і той же час доби. Найкращим варіантом в кінці дня буде легкий перекус. Так, організм буде використовувати всі поживні речовини, не  накопичуючи надлишків жиру в ділянці живота, бедер, рук.

В цілому, режим харчування з метою втрати зайвої ваги передбачає дотримання таких простих  порад:

Сніданок: потрібно їсти обов'язково та регулярно. Продукти для сніданку повинні містити достатню кількість жирів та швидких вуглеводів. Старайтеся вживати якомога менше цукру. Тому не рекомендую вибирати фрукти для сніданку. Ідеальний вибір харчування зранку – цільнозерновий хліб, масло, яйця, шинка та сир.

Обід: Варто вживати продукти, що містять тваринні або овочеві білки. Таку їжу краще поєднувати овочами, в яких є незначна кількість крохмалю. Можна спробувати легкий десерт у вигляді фруктово-ягідного пюре.

Підвечірок: Це –найкращий час, коли можна вживати цукор. Якщо вам хочеться шоколаду, то можете з`їсти в період з 16:00 до 18:00. Чудовий вибір для підвечірку – сухофрукти або горіхи. Різні види горіхів стануть смачним, легким харчуванням, яке допоможе підтримати баланс та активність організму до вечері.

Вечеря: На вечерю краще вживати легкі страви. З наближенням ночі організм витрачає менше енергії. Страви для вечері повинні містити не більше, ніж 30% денної норми калорій. Це може бути, наприклад, риба, не жирне м`ясо або запечені овочі в поєднанні з продуктами, що містять незначну кількість крохмалю. Наприклад, трішки відвареного рису або пасти.

І ще одне найважливіше правило: Ніколи не їжте за один прийом їжі солодкі та солоні страви.

Не забувайте тамувати спрагу та підтримувати водний питний баланс протягом дня: Вода, трав`яні чаї, натуральні фруктові соки без додавання цукру.

Важливо знайти час, щоб спокійно поїсти, повільно пережовуючи їжу. Таким чином, процес харчування буде правильним, ви зможете дотримуватися «біологічного годинника» свого організму, не відчуваючи, при цьому голоду або переїдання.

Джерело