ЩО ТАКЕ ІНТЕНСИВНІСТЬ?

Інтенсивність електричного струму – це потік струму, що циркулює в ланцюзі. У електростимуляторах Compex використовується інтенсивність, що вимірюється в міліамперах. Це шкала із градацією від 0 до 999 (залежно від моделі).

ЯКА КОРИСТЬ ВІД ЕЛЕКТРОСТИМУЛЯЦІЇ?

Рівень електростимуляції визначає кількість м'язових волокон, що працюють під час сеансу. Чим вищий рівень інтенсивності, тим більше м'язових волокон залучені до активної роботи. Таким чином, при низькому рівні інтенсивності залучені лише поверхневі м'язові волокна, а при високому роботі бере участь більший відсоток волокон.

ДВА РЕЖИМИ М'ЯЗОВОЇ СТИМУЛЯЦІЇ

Є два типи програм нервово-м'язової стимуляції:

Програми розвитку спрямовані на розвиток покращення якості м'язів, такі, наприклад, як сила, витривалість, вибухова сила тощо.

Програма починається з розминки та закінчується релаксацією. Сеанс тренування складається з скорочень м'язів і відпочинку, що чергуються. Ці програми можна включити до плану реальних тренувань.

Додаткові програми призначені для забезпечення непрямого ефекту: активації кровообігу, знеболювання, ефекту розслаблення, активного відновлення, капіляризації тощо. Ці програми не призводять до збільшення м'язової маси як такої. Процес стимуляції є однорідним (без чергування скорочення – відпочинок). Ці програми схожі на різні види масажу.

Почнемо з найпростіших додаткових програм. Для цих програм потрібно шукати м'язову відповідь, яка нагадує удар або сильну вібрацію, яка інакше називається м'язовими посмикуваннями. Ця м'язова активність дуже відрізняється від реального м'язового скорочення, діє як насос, який є визначальним фактором, що спричиняє сильне зростання кровотоку у стимульованому м'язі. Коли людина підвищує рівень інтенсивності, то посмикування спочатку непомітні, а потім стають більш вираженими, поки не досягнуть рівня максимального м'язового відгуку. Ви можете встановити дуже високий рівень інтенсивності, але це не забезпечує додаткових переваг. Для пристроїв, оснащених Mi-технологією (технологією Muscle Intelligence) діапазон інтенсивності, що забезпечує оптимальний рівень стимуляції вказаний на екрані; для SP 2.0 цей рівень позначений невеликим курсором у кутку екрану. Для Fit 5.0 та SP 6.0 інтенсивність потрібно збільшувати доти, доки на екрані не з'явиться напис «Оптимальний рівень інтенсивності знайдено». SP 8.0 налаштує сеанс автоматично.

ДЛЯ ПРОГРАМ РОЗВИТКУ: ІНТЕНСИВНІСТЬ - КЛЮЧ ДО УСПІХУ

Оскільки рівень інтенсивності визначає кількість волокон, залучених в активну роботу, то результат безпосередньо залежить від виконаної роботи. Очевидне і абсолютне правило, яке не допускає винятків, завжди прагнути працювати з максимально терпимою інтенсивністю.

Усі наукові дослідження, проведені у цій галузі, свідчать, що рівень прогресу завжди пропорційний інтенсивності сеансів електростимуляції.

Звичайно такі сеанси електростимуляції на межі можливостей не завжди приємні, але їх проведення дуже рекомендоване та ефективне!

ЯК ПРОГРЕСУВАТИ ЩОДО ІНТЕНСИВНОСТІ ДЛЯ ПРОГРАМ РОЗВИТКУ?

Зростання рівня інтенсивності відбувається не з першого сеансу! Перший сеанс, зокрема, використовується для того, щоб трохи ознайомитись з технікою, відкрити для себе можливість потужних м'язових скорочень, які ми не контролюємо, та поринути у ритм роботи (стимуляції). Однак, і це правило працює для всіх, людина доволі швидко звикає до техніки електростимуляції, і скорочення, що сприймаються спочатку як максимально терпимі, незабаром стають звичайними після декількох повторень, і ви сприймаєте такі скорочення як комфортні. Тому можна і потрібно завжди прагнути досягати прогресу в рівні інтенсивності, і робити це можна двома способами:

Під час сеансу рекомендується збільшувати інтенсивність на кілька одиниць кожні 3, 4 або 5 скорочень, крім того, тихий звуковий сигнал нагадає вам, якщо ви забули це зробити!

Від одного сеансу до іншого: хороший спосіб відзначати, якого рівня інтенсивності ви досягли наприкінці кожного сеансу, і поставити собі за мету перевищити це значення наприкінці наступного сеансу.

ВИСНОВОК

Інтенсивність – один із основних елементів, що забезпечує чудові результати. Вона має бути скоригована таким чином, щоб у м'язах, що стимулюються за допомогою додаткових програм, з'явилося відчуття навантаження. Сеанси розвитку (робота м'язів або силові тренування) слід проводити з використанням максимального терпимого рівня інтенсивності, з постійним прагненням прогресувати протягом усієї підготовки