Розсіяний склероз – це хронічне захворювання, в процесі якого можуть виникати короткотривалі періоди покращення або ремісіїю. В такому випадку покази до застосування електростимуляції залежатимуть від наявних симптомів та функціональних обмежень пацієнта. 

Електростимуляція може бути корисною для лікування спастичності м`язів, болю, респіраторної дисфункції, нетримання сечі тощо. Застосування електростимуляції призводить до покращення сили м`язів, координації, балансу рухів, здатності ходити та виконувати звичні дії у повсякденному житті.

Програми ЕМС, які передбачають черезшкірну стимуляцію ТЕНС, можна проводити з допомогою більшості моделей пристроїв Compex. Ці пристрої компактного розміру, працюють від портативної батареї та мають доступну ціну. Програму електростимуляції пацієнтові призначає лікар.

Управління спастичністю

Дослідження засвідчили, що електростимуляція знижує або усуває мимовільну м`язеву активність при розсіяному склерозі. Мимовільна м`язева активність може виникати у вигляді раптових скорочень або при мимовільному русі. Під час проведення дослідження було використано різні протоколи електростимуляції. Дослідники та лікарі використовували портативні електростимулятори та електроди для черезшкірної стимуляції на спастичних м`язах та м`язах-антагоністах. При перших сеансах електростимуляції рівень інтенсивності може бути мінімальним, а пацієнт може відчувати лише легке поколювання під електродами.

Увага! Під час сеансу пацієнт не повинен відчувати дискомфорту чи больових відчуттів. Інтенсивність електростимуляції повинна бути на терпимому для користувача рівні та не викликати неприємних відчуттів. 

В інших протоколах рівень інтенсивності ЕМС збільшували, щоб сприяти виконанню потрібного руху. Інші лікарі, за допомогою хірургічного втручання, розміщували маленькі електроди над спинними стовпами спинного мозку. Сеанси електростимуляції проводили від 1-ї до 2-х годин щодня або застосовували періодично, в міру необхідності.

В результаті використання електростимуляції зменшилися спастичність та біль, покращилося функціонування сечового міхура. Хода стала більш нормальною (збільшилася довжина кроку та швидкість ходи).

Підтримка та  покращення діапазону руху суглобів

Електростимуляцію можна застосовувати для збільшення доступного діапазону руху суглобу або поєднувати з фізичними вправами, щоб переконатися, що пацієнт при виконанні руху проходить всю амплітуду ш трохи розтягує суглоб. Переваги ЕМС для досягнення цієї мети, порівняно з механічними рухами у реабілітолога, полягають у поступовому залученні до активної роботи м`язів пацієнта, а також поступового та повільного збільшення амплітуди руху без ризику травмування тканин. Електростимуляцію можна проводити декілька разів впродовж одного дня в рамках домашньої програми реабілітації.

Спастичність значно обмежує рівень рухливості суглобів. Оскільки електростимуляція  знижує рівень спастичності м`язів, то рух покращується відповідно.

Перевагами покращенння амплітуди руху суглобів є: більш правильне положення суглобу та зниження ризику розвитку пролежнів. Для пацієнта, який може ходити самостійно, покращення амплітуди руху суглобу знижує витрати енергії на стояння та ходьбу, що має привести до меншої стомлюваності людини з розсіяним склерозом.

Покращення  м'язової «сили» або продуктивності

Якщо спастичність знижується чи усувається, м`язи можуть здаватися сильнішими, хоч і не відбувається фактичних змін їх властивостей. Електростимуляція також може покращити синхронізацію, що зробить силу м`язів більш цілеспрямованою та скоординованою.

Індивідуальну домашню програму реабілітації та фізичні вправи може розробити реабілітолог. Поєднання таких вправ із сеансами електростимуляції сприяє збільшеню м`язевої сили та зменшеню втоми.

Покращення контролю над сечовим міхурем та кишківником

Дослідження підтверджують, що електростимуляція покращує контроль сечовипускального та анального сфінктерів, а також допомагає  при позивах до нетримання сечі. Дослідники та лікарі використовували вправи для м'язів пресу і тазового дна в поєднанні з ЕМС цих м'язів. 

Після проведення сеансу електростимуляції Compex 85% пацієнтів, які брали участь у дослідженні, повідомляли про покращення функції кишківника та сечового міхура.

Зниження ризику респіраторних інфекцій

Люди, які страждають від розсіяного склерозу, але можуть ходити, навряд чи матимуть порушення функцій дихальних м`язів, на відміну від людей, які пересуваються в інвалідному кріслі. Люди з розсіяним склерозом, які пересуваються в інвалідному кріслі, мають знижену активність верхніх, нижніх кінцівок та тулуба, а також частіше зазнають ризику порушення функції дихання та виникнення респіраторних інфекцій. 

Однією із найсерйозніших проблем є зниження здатності кашляти. Електростимуляція може бути корисною для скорочення м`язів живота, щоб допомогти під час кашлю та підтриманні чистоти дихальних шляхів.  Зменшення спастичності за рахунок ЕМС може покращити дихання та кашель, покращуючи координацію м'язів під час вдиху та видиху.

Мінімізація ризику пролежнів та лікування пошкоджень шкіри

Основними факторами, що сприяють винекненню пролежнів є: спастичність, контрактури суглобів, параліч м`язів та погано підібрані інвалідні візки. Електростимуляція може знизити рівень ризику за рахунок зменшення мимовільних рухів при спастичності, покращення діапазону рухів суглобів та збільшення маси м'язів, що пом'якшують кісткові виступи і, таким чином, розподіляють тиск по поверхні шкіри більш рівномірно.

Після виникнення пролежня електростимуляція може допомогти прискорити процес загоєння.  Незважаючи на те, що більшість  досліджень в цій галузі  проводилася щодо травм спинного мозку або діабету, отримані результати  можна застосувати до розсіяного склерозу. Під час застосування електростимуляції відбувається покращення подачі кисню до шкіри та м'язів в ділянці виразки, покращення швидкості відкладення сполучної тканини або рубця та мінімізація інфікування рани.                                     

Під час проведення дослідження, сеанси електростимуляції проводили впродовж двох і більше годин. Одні дослідники застосовували постійний струм дуже низького рівня інтенсивності. Інші застосовували пульсуючий струм і спричиняли  скорочення м'язів в ділянці  пролежня.  Електроди  можна розмістити поруч з раною, або один електрод можна розмістити безпосередньо на рані, тоді електропровідну пов'язку застосовують як електрод. Увага, всі маніпуляції мають виконуватись лікарями або сертифікованими спеціалістами!

Покращення механіки ходи

Електростимуляцію застосовували для зменшення спастичності та покращення діапазону руху суглобів, продуктивності м`язів. Підтримка діапазону рухів тильного згинання гомілковостопного суглобу [до 10 градусів] та модуляція спастичності підошового згинача гомілковостопного суглобу мають вирішальне значення для ходьби. Це потрібно, щоб вага тіла перемістилася через опорну кінцівку, щоб зробити крок іншою ногою. 

 Якщо гомілковостопний суглоб не має діапазону тильного згинання, або якщо литкові м'язи скорочуються в невідповідний момент, то  при русі тіла вперед, опорна нога буде відведена назад, і пацієнту доведеться використовувати милиці та тягнути всю нижню кінцівку. Ці дві проблеми заважають ходити багатьом людям з розсіяним склерозом. Електростимуляцію можна застосовувати, щоб виправити ці проблеми та нормалізувати ходу.

Спастичність чи розмах гомілковостопного суглобу є проблемою для людей, що страждають на розсіяний склероз. Щоденне застосування електростимуляції вдома може знадобитися людям із більш стійкими симптомами захворювання для підтримки задатності ходити, а потім – на невизначений термін – для контролю рівня спастичності, діапазону руху суглобів та сечового міхура. Прискіпливий вибір взуття, ще більше посилить переваги електростимуляції. Багато людей з розсіяним склерозом покращили здатність ходити, використовуючи кросівки або сабо. 

Автор: Дж. М. Кемпбел, Магістр фізіотерапії, фізіотерапевт

Джерело