Джеремі Леро — французький триатлоніст і впливовий гравець. Він займається бігом з 2016 року. Одного разу друг позичив йому велосипед на деякий час, йому сподобався велоспорт і він замислився: «Чому б не спробувати триатлон?». Сьогодні він цікавиться можливістю взяти участь на дистанції Ironman і сподівається якнайшвидше вийти на старт цих змагань.

Спілкуючись з Джеремі розповімо, як ефективніше підготуватися до першого виступу з триатлону, труднощі, які можуть виникнути напочатку роботи, витрати на потрібне спорядження, тренування та підготовку до змагань... У цій статті, спробуємо розповісти про все найважливіше. Можливо, ви дізнаєтеся декілька корисних порад.


1. Розклад тренувань та харчування

Скільки разів на тиждень ви тренуєтеся під час підготовки до перегонів та як ви розподіляєте їх між трьома дисциплінами?

Джеремі: Намагаюся їздити на велосипеді від 15 до 20 годин, 3-4 рази на тиждень, і приблизно стільки ж для бігу та плавання.

Для тих, хто прагне почати займатися триатлоном, ви порадили б найняти тренера? Приєднатися до групи? або просто розібратися в цьому самостійно?.

Джеремі: Думаю, що це залежить від людини та ваших цілей. Якщо ваша мета просто розважитися, то мабуть достатньо запитати в того, хто займається поруч з вами. Почитайте поради, запишіть свої очікування, результати, спостерігайте за тим, що роблять люди, які тренуються поруч з вами.

Проте, якщо ваша мета стати кращим у цьому виді спорту, приєднатися до команди — це гарна ідея, оскільки у вас буде тренер і колеги по спорту. Ваші тренування добре організовані, а товариші по команді спонукають готуватися до спортивних виступів щодня. Це оптимальний вибір на тривалий період.

Коли ви починаєте тренуватися до свого першого змагання з триатлону, чи варто зосереджуватись на одній дисципліні більше, ніж на двох інших? чи краще рівномірно розподілити час та зусилля між трьома?

Джеремі: Я вважаю, варто завжди тренуватися однаково у всіх трьох дисциплінах, якщо одна з трьох дисциплін не є вашою слабкою стороною. Завжди краще тренувати свої слабкі сторони більше, ніж сильні. Однак, універсальної поради чи рекомендації з цього приводу немає. Тренування, регулярність та терпеливість стануть запорукою вашого успіху.

Часто люди відчувають надмірне хвилювання, починаючи новий вид спорту, і це зрозуміло. Наскільки важливо, на вашу думку, не перевантажуватись і додавати дні відпочинку до тренувань протягом тижня?

Джеремі: Ваш організм повинен відновитися. Краще мати тренера, тому що він планує ваше відновлення. Якщо у вас його немає, уважно прислухайтеся до свого організму та до того, які сигнали він вам надсилає. Я знаю, що вам захочеться зробити все більше і більше, але це найкращий спосіб надмірно навантажити свій організм і, як наслідок, втратити ентузіазм або, що ще гірше, отримати. травму.

Чи варто практикувати тренування переходів від однієї дисципліни до іншої?

Джеремі: Звичайно, є конкретні заняття, на яких ви акцентуєтесь на переході від плавання до велоспорту або від велоспорту до бігу. Я б радив принаймні раз на тиждень практикувати сесії переходів на коротких дистанціях, але з інтенсивністю, яка зазвичай буває під час змагань!

Наскільки важливим, на вашу думку, є харчування у виді спорту, де вам потрібно багато калорій для цих тривалих зусиль?

Джеремі: Звичайно, дуже важливо стежити за своїм харчуванням. Для того, щоб добре працювати під час тренувань, потрібно правильно підживлювати свій організм. Переконайтеся, що у вас час від часу бувають дні байдикування; це добре для тіла і для розуму (сміється).

2. Інвестуйте в правильне обладнання

З чого, на вашу думку, варто почати, готуючись до першого змагання з триатлону, якщо йдеться про обладнання і на яку суму маємо розраховувати з точки зору інвестицій?

Джеремі: Оскільки йдеться про перше змагання, і ви не знаєте, чи будете займатися цим видом спорту після завершення змагань, можливо, не варто вкладати кошти в найдорожче обладнання. Придбайте якісний дорожній велосипед, на якому вам буде комфортно (ймовірно, саме з ним ви будете проводити багато часу). Далі, шукайте якісний костюм для плавання на відкритій воді і, можливо, пару аксесуарів для занять у басейні, щоб працювати над технікою. Зрештою, знайдіть хорошу пару взуття для бігу та виберіть свій комплект!

У міру того, як ви будете покращувати результати та удосконалювати свої вміння, виникатиме потреба в дорожчому обладнанні, але для початку вам не потрібні всі ці дороговартісні штучки.


3. Конкретні кроки підготовки до вашого першого змагання з триатлону

На вашу думку, чи варто цікавитися і пробувати свої можливості на коротких дистанціях, щоб випробувати себе на місцевих змаганнях по бігу або плаванню на дистанції 10 км.?

Джеремі: Якщо ви правильно тренувалися, я не думаю, що це потрібно, якщо ви не тренуєтеся для Ironman, в такому випадку може бути корисним тренування або короткі дистанції, як-от півмарафон. У випадку підготовки до перших змагань я б сказав, що, варто займайтеся власним міні-триатлоном, щоб тренувати переходи в темпі чемпіонату. Все буде гаразд!

4. Підготовка в день змагань

Можете дати пораду, як подолати хвилювання яке виникає у день змагань?

Джеремі: Це абсолютно нормально! Навіть якщо ви займаєтеся триатлоном просто заради розваги, ви точно відчуєте стрес. Прийміть це. Ви завершили тренування, вклалися в роботу, тож залишайтеся зосередженими та налаштуйтеся на позитивне мислення. Контроль дихання також може допомогти впоратися зі хвилюванням, тому переконайтеся, що ви спокійні й розслаблені.

Ось техніка, яка може допомогти зняти стрес, - це складання контрольного списку на день змагань. Я завжди так роблю, тому не панікую, що забуду взяти щось із собою на змагання.

Який ваш сніданок у день змагань?

Джеремі: Я дуже рекомендую не змінювати свої звички стосовно сніданку. Зміни – найкращий спосіб отримати додатковий стрес. Дотримуйтеся звичного режиму харчування. Для мене це вівсянка і горіхи з грецьким йогуртом, трохи фруктів, сухофруктів і, звичайно, кава. Якщо йдеться про період підготовки до Ironman, то мені до вподоби додавати в раціон трохи рису для покращення травлення впродовж змагань.

Оскільки ми говоримо про дуже тривалі зусилля, як корегуєте режим харчування протягом змагань?

Джеремі: Я зазвичай знаю, на якому етапі гонки варто вживати маленькі гелі або батончики. А ще стежу за тим, щоб пити воду приблизно кожні 10 хвилин їзди на велосипеді. Дуже важливо мати план, щоб у вас не вичерпалася енергія в певний момент, і щоб ви не їли багато відразу.

Ви розминаєтеся перед запливом зранку перед змаганням?

Джеремі: Звичайно, я завжди розігріваюся перед плаванням, якщо це можливо. Якщо ні, я використовуватиму еспандери, щоб розігріти м'язи, масажуватиму напружені ділянки за допомогою масажера – пістолета Fixx 1.0 і, можливо, навіть використовуватиму програму розминки мого міостимулятора Compex, щоб переконатися, що я готовий до роботи.

На чому найважливіше зосередитися перед змаганням?

Джеремі: Немає певної особливої поради. Будьте зосереджені та не забувайте насолоджуватися досвідом. Ймовірно, ви запам’ятаєте своє перше змагання з триатлону назавжди, тому пориньте в нього, поки маєте таку можливість!

Джерело