1-а фаза тендинопатії: гостра фаза

Як правило, тендинопатія починається з гострої або фази запалення, під час якої , ділянка сухожилля стає гарячою і червоніє, гострий біль і з'являється при пальпації сухожилля. На цьому етапі відчуття болю не дає змоги займатися спортом, а іноді навіть заважає здійсненню таких простих дій повсякденного життя, як спуск сходами. Програма «Тендиніт» ефективно знімає біль у сухожиллях під час запальної фази, під час якої необхідно повністю відмовитися від занять спортом та дотримуватися повноцінного відпочинку. Після повного завершення гострої фази, ураження сухожилля зазвичай переходить у хронічну фазу. Саме на цьому етапі, (але, у жодному разі не раніше!) рекомендується застосовувати програму «М'язовий біль».

Програма: "Тендиніт" або "ТЕНС" (залежно від конкретної моделі міостимулятора Compex).

Тривалість лікування: Протягом всієї гострої фази та ознак запалення, що зберігаються.

Курс лікування: щонайменше 1 сеанс щодня. Залежно від потреб сеанси можна повторити кілька разів протягом дня.

Розміщення електродів: Важливо постаратися, щоб ділянка м'язу, де виникають больові відчуття, була якомога більше покрита електродами.

Положення тіла: Займіть найбільш зручне для вас положення тіла.


Регулювання інтенсивності:

Потрібний ефект: Відчуття вираженого поколювання у м'язах. Поколювання не повинні завдавати болю та залишатися комфортними для користувача.

Поступово збільшуйте рівень стимуляції, доки не відчуєте чітко виражене поколювання в м'язах. Значне підвищення рівня інтенсивності стимуляції більш високий рівень не забезпечує додаткової ефективності та може спричинити скорочення м'язів, що є небажаними для ефективного лікування.

Щойно починається скорочення м'язів, рівень стимуляції в інтуїтивних моделях зменшиться автоматично. Для стимуляторів, не оснащених технологією Мi – ТЕНС: у разі якщо з'являється м'язове скорочення, то потрібно вручну зменшити рівень інтенсивності, при якому, ви почуватиметесь комфортно.

У гострій стадії при тендинопатії плечового та колінного суглобів розміщення електродів, положення тіла, курс лікування, регулювання інтенсивності сеансу електростимуляції, по суті, не відрізняються та відбуваються подібним чином.

2-я фаза тендинопатії: хронічна фаза

Під час хронічної фази є ознаки запалення (почервоніння та жар у ділянці травми) поступово зникають. Відчуття гострого болю більше немає, але постійне відчуття дискомфорту чи незначний біль може виникати у процесі відновлення чи повільного тренування. Слід зазначити, що відновлення спортивних тренувань можливе лише з дозволу лікаря та вкрай повільно (короткі та повільні пробіжки на м'якому покриттю для початку). Якщо з`являється дискомфорт чи відчуття болю слід зупинити сеанс тренування. Під час цієї хронічної фази сухожилля перебуває у фазі одужання, можуть виникати мікротравми сухожильних волокон, які потім гояться. А програма «М'язовий біль» сприяє збільшенню кровообігу в тканинах чотириголових м'язів, що дуже корисно для прискорення процесу загоєння.

Застосування програми «М'язовий біль» ніколи не повинно починатися надто рано, тобто під час гострої фази, тому що існує потенційний ризик посилення ознак запалення.

Програма "М'язовий біль" або "Хронічний тендиніт" або "Ендорфіни" (залежно від моделі міостимулятора Compex).

Тривалість лікування: протягом усієї хронічної фази до повного зникнення больових ознак. Рекомендується пройти консультацію лікаря, якщо після першого тижня застосування електростимуляції не виявлено ознак покращення стану користувача.

Курс лікування: Щонайменше 1 сеанс щодня. Якщо можливо, 2 сеанси на день з інтервалом не менше 10 хвилин відпочинку між 2 сеансами.

Розміщення електродів:


Положення тіла: сидячи або лежачи в зручному для вас положенні

Регулювання інтенсивності:

Потрібний ефект: отримання добре видимих м'язових посмикувань, але відчуття повинні залишатися цілком комфортними.

Потрібно збільшувати інтенсивність електростимуляції до тих пір, поки не з'явиться м'язовий відгук, схожий на удар або значну вібрацію, яка інакше називається м'язовими посмикуваннями. Ця м'язова активність дуже відрізняється від справжнього скорочення, що схожа на насос, який є визначальним фактором, що спричиняє сильне збільшення кровообігу в м'язі, що стимулюється. Коли людина підвищує рівень інтенсивності, м'язовий ритм спочатку стриманий, а потім стає більш вираженим, перш ніж досягти рівня, при якому м'язовий відгук є максимальним. Можна підвищувати інтенсивність, але пам'ятайте, що надмірна сила не забезпечує додаткових переваг. Для пристроїв, оснащених технологією mi-RANGE зона інтенсивності, що забезпечує оптимальну стимуляцію, вказана на екрані:


 - На SP 4.0 є невеликий курсор, який вказує на оптимальний рівень інтенсивності, який потрібно підтримувати

- На Fit 5.0 та SP 6.0 збільшуйте інтенсивність доти, доки не буде написано «Знайдено оптимальний рівень інтенсивності». Однак, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність до більш високого рівня, щоб посмикування були більш вираженими.

- В апараті SP8.0 вбудовано функцію AUTORANGE, що автоматично регулює інтенсивність, і щойно ваш індивідуальний рівень інтенсивності знайдено, він буде встановлений як «оптимальний рівень інтенсивності». При цьому, аналогічно, якщо стимуляція комфортна, ви можете збільшити інтенсивність трохи вищого рівня, щоб посмикування були більш вираженими.

У хронічній фазі, при лікуванні тендинопатії плеча доцільно застосовувати програми "Атрофія м'язів" та "Зміцнення" ("Reinforcement")

Тривалість лікування: протягом усієї хронічної фази до повного зникнення больових ознак.

Курс лікування: бажано розпочати з 3-4 сеансів на тиждень протягом 2 тижнів.

Програма "Атрофія м'язів".

Потім продовжуйте застосовувати програму «Зміцнення» протягом наступних 2 тижнів від 4 до 6 сеансів на тиждень.

Розміщення електродів:


Положення тіла: сидячи або лежачи у зручному положенні.

Регулювання інтенсивності:

Потрібний ефект: Спричинити потужні скорочення з використанням якомога більшої кількості м'язових волокон. Важливо збільшувати інтенсивність до максимально терпимого та комфортного для вас рівня! Це важливо, оскільки інтенсивність безпосередньо визначає відсоток м'язових волокон, залучених у роботу. Лише активна робота дає змогу досягти прогресування, потрібно завжди намагатися працювати якомога більше і підвищувати рівень інтенсивності, якомога вище. Оскільки є звикання організму до навантажень, ви повинні постійно збільшувати рівень інтенсивності протягом кожної сесії (наприклад, кожні 4-5 скорочень), а також від одного сеансу до іншого! Хороший спосіб зробити це – встановити ціль кожної сесії, щоб вона перевищувала рівень інтенсивності, досягнутий під час попередньої сесії.Наприклад, вперше ви повинні досягти рівня інтенсивності не менше 100, а потім спробувати наблизитись до рівня близько 250. Часто спортсменам вдається досягти максимуму 999!

Увага: Збільшення рівня інтенсивності потрібно здійснювати лише у фазі скорочення!

Під час фази спокою рівень інтенсивності ділиться на 2 і вам не потрібно його збільшувати. Під час розминки та фази відновлення збільшіть інтенсивність до вираженого тремору м'язів, залишаючи при цьому відчуття комфортними. В апараті SP8.0 вбудована функція AUTORANGE, що автоматично регулює інтенсивність, і щойно ваш індивідуальний рівень інтенсивності знайдено, він буде встановлений як «оптимальний рівень інтенсивності».

- На дротових пристроях екран дквайсу відображається так:



- На бездротових пристроях екран дисплея відображається так:



Біль – це сигнал, яким не можна нехтувати. Якщо він сильно виражений та/або триває надто довго, рекомендується звернутися до лікаря.