У попередній статті я писав про те, як відкрив для себе електростимуляцію м'язів Compex. Зараз, коли з моменту проведення першого сеансу ЕМС минуло 11 місяців, я хотів би поділитися своїми думками, враженнями, спостереженнями за процесом реабілітації та його результатами.

Перш за все скажу, що для того, щоб процес реабілітації був постійним, я придбав апарат Compex серії SP4.0 і тепер мій особистий масажист і тренер завжди зі мною в будь-який час. Процедура електростимуляції, без сумніву, найприємніша з усіх лікувальних процедур, які будь-коли траплялися в моєму житті – комфортна та безболісна!

Зміни в стані пацієнта з таким діагнозом - дуже повільні та часто малопомітні для нього, тому що завжди хочеться миттєвого результату за короткий період часу, проте можу точно сказати, що позитивна стійка динаміка від застосування сесій електростимуляції безумовно є. У цьому процесі найголовніше – регулярність, послідовність та доповнення сеансів електростимуляції додатковими фізичними вправами та завзятими тренуваннями кожен день!

Як застосовувати Сompex при ДЦП? Програми тренувань

Спочатку я протягом 1 місяця кожен день, 7 днів на тиждень, застосовував програму "Розслаблюючий масаж" на довгих м'язах спини, щоб зняти високу спастичність, яка, як правило, спричиняє постійний дискомфорт і не дає можливості контролювати правильне положення тіла під час виконання фізичних вправ. Тривалість програми: 20 хв. Положення: лежачи на животі.

Далі я почав використовувати стимуляцію комплексно. Програму "Розслаблюючий масаж" я застосовував у першій половині дня, а ось у другій половині дня додав програму "Атрофія" на м'язи гомілки (фото у попередній статті) і так – протягом шести місяців (червень – листопад). Програма "Атрофія" дає змогу сповільнити атрофічні процеси в м'язових тканинах, що виникли через низьку рухливість кінцівок. Протягом січня - лютого 2019 року використовувалася програма "Розслаблюючий масаж" на м'язах верхніх кінцівок (від плеча до ліктя).


Березень – квітень – на нижніх кінцівках 6 разів на тиждень щодня (один день відпочинку без стимуляції). Крім того, для усунення спазмів на м'язах рук активно використовую програму "Деконтрактура". Головна ціль цієї програми – запобігання подальшому посиленню контрактур та розробка сухожиль.

Рівень інтенсивності можна вибирати та регулювати самостійно. Завдяки спеціальній технології MI ("м'язовий інтелект"), параметри електростимулятора автоматично пристосовуються до індивідуальної фізіології м'язів, забезпечуючи максимальний комфорт та кращу результативність тренувань.

Тепер про конкретні результати...

Завдяки описаним вище тренуванням мені, нарешті, вдалося встати біля тренажеру "шведська стінка" і стояти, тримаючись обома руками за тренажер. І так по 2-3 години протягом дня, 7 днів на тиждень.

Важливо пам'ятати! Для максимальної результативності тренувань рівень інтенсивності під час програми електростимуляції повинен бути максимально терпимим для пацієнта і не спричиняти відчуття дискомфорту. Під час сеансу ви повинні відчувати чітке посмикування м'язів.

Наприкінці програми тренувань, на дисплеї стимулятора буде показаний відсоток м'язових волокон, залучених до активної роботи (для програми: «Розслаблюючий масаж») або середнє значення – AVG (для програм «Атрофія» та «Деконтрактура») Якщо показник на дисплеї становить 99% , це означає, що тренування було проведено на оптимальному рівні інтенсивності.

Потрібно доповнювати сеанси електростимуляції фізичними вправами. Наприклад, вправою розтягування джгута для розробки контрактур та зміцнення м'язів верхніх кінцівок


Рівень інтенсивності можна вибирати та регулювати самостійно. Завдяки спеціальній технології MI ("м'язовий інтелект"), параметри електростимулятора автоматично пристосовуються до індивідуальної фізіології м'язів, забезпечуючи максимальний комфорт та кращу результативність тренувань.

Висновок

Електростимулятор – річ недешева, але, однозначно, потрібна кожному, хто дбає про своє здоров'я та прагне підтримувати хорошу фізичну форму. І йдеться не лише про професійних спортсменів чи людей, що мають проблеми зі здоров'ям. Сompex – хороший помічник для всіх, чия мета – досягти власних цілей у житті та спорті, зміцнити певні групи м'язів або просто усунути відчуття втоми після втомливого робочого дня. Успішне майбутнє твориться вже сьогодні, і перший крок до змін можете зробити лише ви.

УВАГА!! Ця стаття написана на основі особистого досвіду пацієнта і в жодному разі не повинна розглядатися як пряма медична рекомендація!