За даними канадських вчених-дослідників, нейром'язова електростимуляція (НЕМС) може знижувати м'язову атрофію у пацієнтів з тяжким хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ). Результати такого дослідження було представлено на Міжнародній конференції ATS 2010 у Новому Орлеані.

Зараз стимуляцію використовують насамперед фізіотерапевти для допомоги у відновленні функцій ушкоджених м'язів. Доктор медицини Ізабель Виводцев разом зі своїми колегами провела дослідження, щоб з'ясувати та протестувати, чи може застосування НЕМС потенційно вирішити проблему м'язової атрофії у пацієнтів, які страждають на тяжку форму обструктивного захворювання легень.

Гіпотрофія м'язів часто трапляється у пацієнтів із тяжкою формою ХОЗЛ. Зараз точно встановлено та доведено вплив м'язового виснаження та поганої витривалості м'язів на загальний стан здоров'я та фізичну життєдіяльність людини, що страждає на обструктивне захворювання легень.

Загальне фізичне відновлення зараз є оптимальним методом покращення функцій м'язів кінцівок. При цьому виконання фізичних вправ може спричинити загострення хвороби, внаслідок чого близько третини пацієнтів з ХОЗЛ не відчувають очікуваного покращення у функціональному стані або відновленні м'язів.

«Оскільки електроміостимуляція має незначний вплив на вентиляційну здатність легень та, як наслідок, задишку (утруднене дихання), то вона є багатообіцяючою альтернативою загальному фізичному відновленню при прогресуючій ХОЗЛ», – стверджує д-р Виводцев, аспірантка університету кардіології та пневмології. Щоб з'ясувати, чи може НЕМС ефективно боротися з м'язовим виснаженням у пацієнтів з ХОЗЛ, дослідники відібрали 20 пацієнтів з тяжкою формою ХОЗЛ (очікуваний ОФВ1 <50%)* для отримання результатів на основі рандомізованого дослідження, проведеного в домашніх умовах. У процесі дослідження електростимуляція застосовувалася з дуже низьким рівнем інтенсивності, щоб спричинити відчуття тремору, без повноцінного скорочення м'язів протягом 30 хвилин протягом п'яти днів на тиждень протягом шести тижнів у подвійному сліпому дослідженні.


У контрольній групі учасників дослідження тренування із застосуванням сеансів НЕМС призвели до значного зниження рівня білка Атрогін-1, що бере участь у деградації м'язового протеїну та підтримці рівня протеїну p70S6K, порівняно з результатами групи учасників дослідження, які не використовували НЕМС. Крім того, результати дослідження показали, що ці зміни співвідносяться із змінами рівня інтенсивності стимуляції під час сеансу НЕМС. Це дало змогу припустити, що зміни на клітинному рівні були модульовані за допомогою методу «доза-відповідь».«НЕМС покращила функціональний стан – чотириголових та литкових м'язів піддослідних. Покращення стану чотириголових м'язів, що спостерігається, позитивно корелювалося зі змінами рівня протеїнів, залучених у процес транспортування поживних речовин у клітинах м'яза», – стверджує лікар Виводцев, –«Ці результати свідчать про те, що застосування сеансів нейром'язової електростимуляції допомагає запобігти м'язовій атрофії у пацієнтів з ХОЗЛ. Результати нашого дослідження також підтвердили, що НЕМС допомагає покращувати навички ходьби та розвивають м'язову силу у пацієнтів із обструктивним захворюванням легень. Подібне явище можна спостерігати на клітинному рівні. Крім того, пацієнти, які змогли збільшувати рівень інтенсивності стимуляції в процесі виконання всієї програми тренувань, покращили м'язову силу та відстань ходьби більшою мірою, ніж пацієнти, які підтримували однаковий рівень інтенсивності тренувань від початку до кінця сеансу», – стверджує лікар Виводцев.

«У довгостроковій перспективі, ми хочемо зробити свій внесок у розвиток методів лікування в галузі дисфункції м'язів кінцівок при ХОЗЛ, оскільки це має призвести до покращення функціонального стану, якості життя та збереження працездатності. м'язів», – дійшла висновку лікар Виводцев.

• FEV1 (англ.) ОФВ1 – обсяг форсованого видиху за 1 секунду – обсяг повітря, яке пацієнт видихає протягом першої секунди форсованого видиху.

Джерело