За даними соціологічних досліджень, від 50 до 70% дівчат віком 12 -19 років відчувають дискомфорт від болю у животі (дисменореї) під час фізіологічних циклів жіночого організму. Дані, наведені вище, стосуються постійного або періодичного болю.

Іноді менструальний біль настільки сильний, що дівчина просто не може піти до школи або на роботу. Сильний симптоматичний біль, як правило, триває протягом 1-2 днів. Гостра фаза болю може супроводжуватися сильною кровотечою, головним болем, втомою, нудотою або навіть блюванням.

Особливо гострі больові відчуття виникають внизу живота, але також можуть з`являтися в попереку (нижньому відділі хребта) або стегнах. Рівень інтенсивності болю може бути різним – найчастіше це судоми та спазми.

У ЧОМУ ПРИЧИНА ДИСМЕНОРЕЇ?

Насамперед, слід звернути увагу, що є дві форми дисменореї. А саме: підліткова форма та форма, яка проявляється у більш зрілому віці.

Перша форма: виникає після першого періоду. Причина цього болю - надлишок секреції простагландинів (жирних кислот), що спричиняють підвищення тонусу матки та часті скорочення, які при стисненні кровоносних судин спричиняють гіпоксію (відсутність кисню) та супутній біль.

Друга форма: Ця форма болю проявляється у пізнішому віці у жінок, які раніше не стикалися з больовими відчуттями під час менструації. В основі другої форми болю перебувають кілька видів патологій, які не будуть описані у цій статті. При цьому точний діагноз повинен поставити лікар.

Використання програми «Знеболення ТЕНС» під час сеансу міостимуляції Compex – це найбільш правильне рішення для усунення періодичних болів.

Увага! Міостимуляція – це ефективне доповнення до консультацій лікаря або ліків, які ви зазвичай приймаєте у таких випадках.

Головними протипоказаннями до застосування електроміостимуляції є наявність у пацієнтки кардіостимуляції або епілепсії.

У чому секрет ефективності програми «ТЕНС»?

Секрет ефективності програми «ТЕНС» в тому, що вона призначена для поверхневого впливу. Її мета – стимулювати поверхневе нервове волокно, спричиняючи відчуття поколювання під електродами. Ці поколювання блокують сигнал болю, проходячи до головного мозку через спинний мозок, зупиняючи або зменшуючи больовий сигнал, що передається тим самим шляхом.

Програма: «Знеболення ТЕНС».

Тривалість лікування: Протягом всієї гострої фази та ознак запалення, що зберігаються.

Курс лікування: При появі перших ознак болю до повного зникнення, використовуйте програму «ТЕНС», щонайменше 1 раз на день. За необхідності, можна повторити сеанс кілька разів протягом дня.

Розміщення електродів: Важливо постаратися, щоб ділянка, в якій виникають больові відчуття, були якомога більше вкриті електродами.

- Живіт

- Поперековий відділ хребта;

- Стегна.

Можна використовувати великі або маленькі електроди. Нижче приклад розміщення електродів у дротовому та бездротовому девайсі Compex.


Положення тіла: Займіть найбільш зручне для вас положення тіла (сидячи або напівлежачи)

Регулювання інтенсивності

Необхідний ефект: М'язові посмикування повинні бути добре видимими, але при цьому залишатися комфортними та безболісними для користувача.

Поступово збільшуйте інтенсивність стимуляції, доки не відчуєте поколювання. Підвищення інтенсивності стимуляції до вищого рівня не забезпечує додаткової переваги і може спричинити скорочення м'язів, що небажані для цього сеансу.

Для пристроїв із технологією Mi-TЕНС

Щойно м'язове скорочення почалося, інтенсивність стимуляції зменшується автоматично.

Для стимуляторів, не оснащених технологією Mi-TЕНС

Якщо з'являється відчутне м'язове скорочення, зменшіть рівень інтенсивності вручну.

Використання програми «М'язовий біль»:

Деякі жінки також використовують програму «М'язовий біль» для полегшення періодичного болю, проте жодних досліджень на цю тему не проводилося. Однак, ви теж можете спробувати цю програму, якщо її вплив буде комфортним для вас. Важливо знати, що біль у ділянці тазу, незалежно від його причин, спричиняють захисні контрактури, які називаються анальгетичними контрактурами. Програма «М'язовий біль» за своїми параметрами спричиняє розслаблення контрактури та, таким чином, сприяє швидшому полегшенню.

Як показує практика, для розміщення електродів найважливішим є хребець Т10 (ділянка попереку). Головна ціль - іннервація статевих органів та матки)

Біль - це сигнал, яким не можна нехтувати. Якщо він дуже виразний та/ або триває надто довго, рекомендується звернутися до лікаря.

Джерело