Спортсмени дуже часто стикаються з проблемою травми щиколотки. У статті розповімо про досвід застосування міостимулятора Compex для профілактики вивиху та травм щиколотки. Ця інформація буде цікавою  для бігунів, велоспортсменів, людей, що ведуть активний спосіб життя та прагнуть завжди залишатися у гарній фізичній формі.

Окрім цього, розглянемо, як зробити процес відновлення після травми щиколотки ефективнішим. Щоб ви могли не лише швидше повернутися до звичного режиму тренувань та активності у повсякденному житті, а й досягли кращих результатів у найближчому майбутньому.

Кожен спортсмен, незалежно від виду спорту, хоч раз у житті відчував, наскільки дискомфортною та болісною є травма розтягнення зв'язок та сухожиль гомілковостопного суглобу.

Отже, як саме девайс електростимуляції м`язів Compex допоможе швидше та ефективніше відновитися після травми гомілковостопного суглобу?

Перш за все, звернемо увагу на особливості будови гомілковостопного суглобу. Це допоможе краще зрозуміти:

  • як саме працює цей суглоб?
  • наскільки важливим є його правильне функціонування для тіла та постави людини загалом?
  • на що саме варто звернути увагу, якщо все ж, отримали травму?

 

Функції м'язів гомілковостопного суглобу

Малі м`язи гомілки, або як їх це називають – малогомілкові– це група м`язів, що розташована у нижній частині ноги. Ця група пов`язана з багатьма м`язами та складається з трьох основних: довгого малогомілкового, короткого  та третього малогомілкового. Саме ці м`язи допомагають виконувати основні дії та функції стопи. Вони повинні бути міцними та сильними, щоб правильно виконувати свої функції. А також контролювати ті дії та рухи, які людина здійснює у повсякденному житті та спорті, за допомогою цих м’язів.

Якщо внаслідок травми ви тривалий період не тренувались, то, як правило, м'язи гомілки складно залучити в активну роботу. В такій ситуації, найкращим рішенням може стати застосування в процесі тренування міостимулятора Compex.

Завдяки гомілковому суглобові можна здійснювати такі рухи: згинання та розгинання стопи у фронтальній площині, а також часткове відведення та приведення стопи. Звісно ж, ці рухи мають вирішальне значення в процесі ходьби та утримання постави людини у вертикальному положенні.


Зміцнення щиколотки та профілактика травм

М`язи щиколотки можна тренувати, виконуючи низку статичних фізичних вправ для покращення рухових функцій, стабільності та зміцнення гомілковостопного суглобу.

Якщо йдеться про сеанс міостимуляції Compex, то варто розміщувати електроди на малогомілкових м`язах, вибравши діапазон частот 45 -70Гц. Такі сеанси сприятимуть збільшенню об`єму м`язів. Наприклад, можна застосувати програму «Гіпертрофія»  для кращого формування м`язових тканин.

Тривалість періоду адаптації для збільшення об`єму м`язів становить, зазвичай, 6-10 тижнів. Після завершення цього етапу, можна застосовувати програми для силового тренування м`язів впродовж 6 – 10 тижнів. Частота імпульсу міостимуляції повинна становити 75 -100 Гц.

Якщо будете регулярно проводити сеанси електростимуляції м`язів впродовж цих двох етапів, то зможете постійно збільшувати їх  об`єм та силу. Завдяки цьому, малоберцові м`язи забезпечуватимуть кращу стабільність стопи, та допоможуть запобігти розтягненню зв`язок гомілковостопного суглобу та травмам щиколотки.


Лікування травм гомілковостопного суглобу в гострій стадії

Якщо у вас травма гомілковостопного суглобу, то м`язи та зв`язки будуть розтягнені, напружені та пошкоджені. Девайс Compex може не лише допомогти зміцнити м`язи, а й сприяти процесу  швидшого одужання. 

На початковому етапі, коли найбільшою проблемою є запалення. Сеанси міостимуляції Compex, забезпечать ефект знеболення,  дадуть можливість  зменшити відчуття болю  та дискомфорту; збільшити прискорення кровообігу, а це сприятиме постачанню кисню та поживних речовин в клітини травмованої ділянки. З цією метою можна застосовувати програму «Капіляризація», рівень інтенсивності: 8 Гц. На цьому етапі рекомендуємо розміщувати електроди навколо травмованої ділянки (гомілковостопного суглобу стопи), а не навколо м`язів малоберцової кістки.

Під час другої фази відновлення найкраще застосовувати інтенсивність міостимуляції в діапазоні 10 -35 Гц. Такі сеанси допомагають мінімізувати негативні наслідки атрофії м'язів, подолати відчуття дискомфорту та зменшити набряк.

Як тільки прояви симптомів почнуть зменшуватися, можна поступово відновлювати м'язову тканину в травмованій ділянці, застосовуючи програми міостимуляції для збільшення об’єму м'язів з рівнем інтенсивності 45 -70 Гц. Далі можна застосовувати програми для збільшення сили м'язів, у такому разі, рівень інтенсивності міостимуляції під час сеансу може становити 75- 100 Гц.

Увага! Рівень інтенсивності міостимуляції варто збільшувати поступово, від одного сеансу тренування до іншого.

Джерело